{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ramiz Salkić za Klix.ba: Ovo je uvod u referendum o otcjepljenju RS-a od BiH

15.7.2015. u 21:45
141
422
Ramiz Salkić za Klix.ba: Ovo je uvod u referendum o otcjepljenju RS-a od BiH
141
Ramiz Salkić za Klix.ba: Ovo je uvod u referendum o otcjepljenju RS-a od BiH
Ramiz Salkić (Foto: Edin Hadžihasić/ Klix.ba)
Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić kazao je kako je usvajanje odluke o raspisivanju referenduma u RS-u bilo za očekivati, te bošnjački političari u tom entitetu nemaju način da spriječe takve odluke.
"Ova entitetska struktura vlasti je opredijeljena da ide u potpunu destrukciju i razaranje BiH. Ovo je samo jedan u nizu poteza koji oni provode i ukoliko ne bude ozbiljne reakcije kako domaće tako i međunarodne zajednice, oni će nastaviti na ovom kursu na kojem jesu. Mi Bošnjaci koji obnašamo političke funkcije to ne možemo spriječiti jer nemamo mehanizama. Ustav RS-a nije omogućio da mi to možemo spriječiti. Procedura vitalnog nacionalnog interesa pokazala se već duže vrijeme kao neučinkovito zato što Ustavni sud RS-a ima poslovnik o radu suprotan Ustavu. Ostaje jedino da reaguje Ured visokog predstavnika s obzirom da ima Bonske ovlasti, mehanizme i obaveze jer je on zaštitnik Dejtonskog mirovnog sporazuma ili da se pokrene apelacija pred Ustavnim sudom BiH. Ukoliko se to ne uradi i pusti se provedba referenduma to je uvod u referendum o odvajanju RS-a od BiH", rekao je Salkić za Klix.ba.

Potpredsjednik ovog bh. entiteta rekao je kako su radikalni elementi u aktuelnoj vlasti RS-a nanijeli ogromnu štetu Bošnjacima koji žive na toj teritoriji, te da se oni ne osjećaju sigurno.

"Svakodnevno možete čuti o nekim incidentima, napadima na Bošnjake, vrijeđanje Bošnjaka, a prije dva dana urezali su čovjeku 4 S na tijelu. To su oznake logora kroz koji sam prošao, to se radilo ljudima u logoru i to su ozbiljne poruke. Mi nemamo mehanizama da se kroz sistem zaštitimo, ali moramo tražiti mogućnosti i pozvati sve one koji su dužni između ostalog da štite Dayton i Aneks 7 kojim je garantovana sigurnost povratnicima koju mi danas ne osjećamo", rekao je Salkić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: