{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bošnjački zastupnici u NSRS-u u znak protesta će napustiti glasanje o referendumu

14.7.2015. u 12:02
58
121
Bošnjački zastupnici u NSRS-u u znak protesta će napustiti glasanje o referendumu
58
Bošnjački zastupnici u NSRS-u u znak protesta će napustiti glasanje o referendumu
Foto: SRNA
Bošnjački političari u entitetu Republika Srpska smatraju kako će Narodna skupštine Republike Srpske danas izglasati odluku o raspisivanju referenduma u ovom entitetu s obzirom na to da vladajuća politička struktura ima zakonodavnu većinu.
Zastupnici u Narodnoj skupštini RS danas će se izjasniti o prijedlogu predsjednika RS Milorada Dodika da se u manjem bh. entitetu raspiše referendum o radu Tužilaštva BiH i Suda BiH.

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić kazao je za Klix.ba kako ova inicijativa nije u skladu s Ustavom BiH i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"Entiteti nemaju mogućnost da raspisuju bilo kakve referendume o pitanjima koja se tiču države. Ovo što radi Milorad Dodik je dio njegove kampanje na razbijanju BiH i izazivanju što većeg haosa u državi", rekao je Salkić.

Salkić je dodao da ovakve aktivnosti zaslužuju najozbiljniju pažnju onih koji su garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Ukoliko odluka bude i usvojena nju će morati potvrditi i Vijeće naroda Republike Srpske, a što će svakako blokirati Klub Bošnjaka.

"Ona ako bude donesena sigurno je da će biti osporena od bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS. Nakon toga ide na Ustavni sud entiteta RS, a za kojeg svi znamo da radi suprotno zakonu i Ustavu. Ovaj sud ima poslovnik koji nije ustavan i na osnovu tog poslovnika svaki put odlučuje negativno prema zahtjevima Bošnjaka kada je riječ o vitalnosti nacionalnih interesa", rekao je Salkić.

On je istakao da je činjenica kako Ustavni sud RS kontroliše vladajuća politička većina u entitetu RS, te da je sigurno kako će i blokada Kluba Bošnjaka na odluku o referendumu biti proglašena neutemeljenom, odnosno da ne postoji povreda vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka.

Šef Kluba Koalicije Domovina u Narodnoj skupštini RS Mihnet Okić rekao je za Klix.ba da je vrijeme da se zaustavi ovakva politika Milorada Dodika.

"Koalicija Domovina bila je protiv dnevnog reda, ali ćemo ostati na raspravi do kraja i napustiti Skupštinu kada bude glasanje. Time želimo ukazati na nepristojnost i bespotrebnost takve teme u ovom organu zakonodavne vlasti", kazao je Okić.

Okić je rekao da očekuje kako nažalost očekuje da odluka o referendumu u Narodnoj skupštini RS bude usvojena.

"Većina postoji. Bit će tu malo rasprava i od opozicije. Vjerujem da će, ako bude nekakvih dodatnih pritisaka, to biti povučeno jer oni su u startu tražili u prijedlogu dnevnog reda da se referendum održi u prvoj sedmici devetog mjeseca, to je već promijenjeno i ostavljen je rok od šest mjeseci", kazao je Okić.

On misli kako ipak od referenduma neće biti ništa, te da je ovo još jedan pokušaj bacanja prašine u oči narodu i kupovina jeftinih političkih poena i vremena u ovim vrelim ljetnim mjesecima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: