BiH
0

U NSRS-u nastavljena rasprava o referendumu

FENA
Foto: NSRS
Foto: NSRS
Razmatranjem prijedloga predsjednika Republike Milorada Dodika o raspisivanju republičkog refenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH danas je nastavljena posebna sjednica Narodne skupštine RS-a.

Dodik je predložio i referendumsko pitanje koje glasi: "Da li podržavate neustavno i nezakonito nametanje zakona od strane visokog predstavnika međunarodne zajednice, a posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske?".

Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS podnio je amandman na odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, kojim se za dan održavanja referenduma utvrđuje prva nedjelja po isteku 50 dana od dana stupanja na snagu odluke o referendumu.

U opoziciji ističu da jesu nezadovoljni radom Suda i Tužilaštva BiH, ali smatraju da referenduma neće biti ni ovaj put, te da Dodik manipuliše tim pitanjem.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić smatra da je priča o referendumu pokrenuta kako bi vlast u RS imala bolje startne pozicije u nastavku strukturalnom dijalogu.

Kako je najavljeno na početku ove posebne sjednice Narodne skupštine RS, poslanici će glasati o prijedlogu za raspisivanje referenduma nakon što se okonča rasprava o ovoj tački dnevnog reda.

Ukoliko bi parlament i usvojio odluku o referendumu, ona bi morala da dobije potvrdu i u Vijeću naroda RS-a, a gotovo je izvjesno da će veto uložiti Klub Bošnjaka, što bi značajno usporilo stupanje na snagu te odluke.

Po završetku ovog zasjedanja, kako je najavljeno, počet će i redovno zasjedanje entitetskog parlamenta.