{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Salkić i Dodik osudili napad u Zvorniku i pozvali građane na mir i toleranciju

F
FENA
28.4.2015. u 13:16
120
Salkić i Dodik osudili napad u Zvorniku i pozvali građane na mir i toleranciju
120
Salkić i Dodik osudili napad u Zvorniku i pozvali građane na mir i toleranciju
Ramiz Salkić i Milorad Dodik (Foto: Srna)
Predsjednik i potpredsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik i Ramiz Salkić zajedno su osudili teroristički čin u Zvorniku te pozvali na mir i toleranciju među građanima.
Nakon sastanka u Banjoj Luci, a povodom napada na policijsku stanicu u Zvorniku, uputili su poruku i Srbima, Bošnjacima i Hrvatima na mir i saradnju, suživot i saradnju s institucijama sistema.

Dodik je rekao da jedan čin ne treba identifikovati s narodnom kojem pripada napadač te ukazao na potrebu da se sačuva mir i stabilnost.

Ukazao je i na potrebu veće saradnje sigurnosnih agencija u borbi protiv terorizma te pohvalio rad policije RS jer je vrlo brzo reagirala nakon napada na policijsku stanicu u Zvorniku ne dozvolivši bilo kakve druge incidente.

Dodik je naveo da je terorizam globalna prijetnja i da je neophodna veća saradnja po tom pitanju svih država.

"RS će kao odgovor na ovaj čin učiniti sve da poboljša kapacitete policije da se može suprostaviti ovakim napadima", rekao je, ističući da se pokazalo opravdanim uspostavljanje uprave za borbu protiv terorizma u okviru MUP-a RS.

I potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić je kazao da je neophodno smiriti tenzije nakon dešavanja u Zvorniku te sačekati istragu koja će pokazati šta se tačno dogodilo.

"Postupajući tužilac je ocijenio da se radi o terorističkom aktu", rekao je Salkić, naglasivši da niko nema pravo uzimati pravdu u svoje ruke, jer je to nadležnost pravosuđa.

To što se desilo u Zvorniku, kazao je, nije u interesu Bošnjaka jer oni žele mir, toleranciju i suživot.

"To što se desilo u Zvorniku nije odraz Bošnjaka, muslimana niti islama", rekao je potpredsjednik RS-a te naveo da treba ispitati šta se sve desilo te da li ima saučesnika u ovim radnjama, kao i da institucije sistema treba da preduprijede sve radnje kako se ovakvi slučajevi ne bi u budućnosti dešavali.

Istakao je i da u policiji mora biti nacionalna izbalansiranost jer se time može osigurati povjerenje i prikupiti neophodne informacije.

U sinoćnjem napadu Nerdina Ibrića (1991.) na policijsku stanicu u Zvorniku ubijen je jedan policajac, a dva su ranjena.

Ibrić je ubijen u pucnjavi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: