Komentari (14)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Žiga jarane Na žalost u svemu si u pravu pa čak i oko OK jer osoba koja je određena a to sam ovih dana saznao da na USK vrši kontrolu oko pčelara je u najmanju ruku \"sumnjiva\" osoba pa me to demoralisalo i shvatam da moje pčelice ispod Grmeča imaju sigurno čist proizvod jer nema ni pesticida o kojma ti s pravom pišeš ali ni GM, ničeg što bi štetilo. Na žalost kod nas se sve politizira jer po nekakvom ključu ove godine npr. mora kontrolor biti tog i tog naroda i hebiga ode sve kud ne treba. U Bihaću se održava sajam pčelarstva od 30.08. do 01.09. pa ako te put nanese bujrum. Biće i takmičarski dio i vjeruj da ću pokušati da bude pravedno. Pčelarstvo za onog ko voli i uživa i jeste zaista plemenito zanimanje. Neka ti je sretno i nemoj se previše uzrujavati ako ne možeš promjeniti.
@Pčelar, Fala Bogu da me neko razumije. Ja bih najviše volio da kupujem NAŠ med jer mi je i rahmetli otac imao 2-3 košnice, ali je odustao zbog starosti i nemogućnosti držanja pčela u predgrađu gdje smo živjeli. Sada je to dio grada i nema tu od pčelarenja ništa. Ako je taj Avdić što je \'\'dolje u Sarajevu\'\' certificirao svoj med kao organski uzgojen/proizveden certificirao med u firmi ECON sa pečatom OK, malo se zeznuo. Firma ECON je prevarantska i sa njihovim certifikatom OK ništa ne može u EU ili bilo kakav drugi izvoz. Ne bih sada detaljno zašto je ECON prevarantska firma. Samo jedan detalj: Do prije nekoliko godina na njihovoj web. stranici mogli su se vidjeti OK pravila koja sam ja isprintao, a sada ih više nema na toj stranici. U njima piše da OK proizvodi ne mogu u izvoz. Pitao sam se zašto, a kasnije, kupujući njihov paradajz, shvatio sam zašto je to tako. ONI PROIZVODE GENETSKI MODIFIKOVANI PARADAJZ (I ostale proizvode, paprike, krompir,..) na način organskog uzgoja. To je nonsens i potklipljivanje pokreta organskog uzgoja/proizvodnje hrane. Sve bh. prednosti, obrazovana jeftina radna snaga, prilično čiste poljoprivredne površine koje ne trebaju trogodišnji period \'\'čekanja\'\' i mogu odmah biti uzete za organsku proizvodnju,...itd., sve to propada time što oni recimo, u Fojnici, proizvode hebeni GM krompir. Dokazano da je taj krompir otrovan. Ta GM proizvodnja, to je sumrak civilizacije. Čovjek uzima da radi ono što je Božije i priroda (Bog) će kad tad uzvratiti udarac. Zemlja koja je lider u skoro svemu u svijetu je lider i u GM proizvodnji/uzgoju hrane. USA transnacionalne i velike firme propagiraju i bore se protiv EU da se ozakoni GM hrana kao bezopasna. Čim ja vidim da neku akciju, neki projekat u poljoprivredi potpomaže USAID, znam sigurno, da se tu radi o stvaranju još jednog ostrva u Evropi gdje je legalno proizvoditi, prodavati GM hranu sa 100 posto udjelom GMO. Sad, da li je opasna ili bezopasna GM hrana, imaš pristup internetu, pa vidi. Ja mislim da je toliko opasna da će čovjek kao vrsta nestati. Dokaz, nikada nije bilo više ovih nekih boleština. Ja uopšte nemam poznanika, ni prijatelja koji nisu bolesni, a u komšiluku umiru i mnogo mladji od mene. Sve je to zbog GM hrane, pesticida, hormona,...aditiva plus ishrana tokom rata. Iole veća svjetska ekonomska kriza i sve će se srušiti. Veliki i jaki će se nekako izvući, a naša zemlja,...Pitanje je kako ćemo proći i čija ćemo kolonija biti. Zapravo, već jesmo ovisni od susjeda, pa i Slovenaca koji nam nisu susjedi. Daj Bože, pa da sve na dobro krene, ...
@žiga! Na žalost tvoj zadnji post u potpunosti podržavam. U našoj državi vladaju tgovački lobiji između trgovaca i političara a poznati dole vaš (halali/oprosti) veletrgovac iz Hercegovine Željko Mikulić je u sprezi sa političarima i do skora federalni predsjednik saveza pčelara je i sam \"osporavao\" donošenje zakona o pčelarstvu. Jedan momak u Apimedu S. Most jeste u organskoj proizvodnji i zove se Amir Avdić, i ako si gledao njegov med siguran budi da jeste pravi jer ga je komisija iz Sarajeva kontrolosala, ako je neko drugi provjeri jer sve je moguće. Po pitanju otkrivanja pčela raznih otrova pa i baruta trenutno to radi jedini čovjek mislim čak u svijetu a to je profesor Kezić sa Agronoimaskog fakulteta u Zagrebu pa ćemo malo sačekati hoće lo to dokazati jer čak radi na tome da mu pčele \"otkrivaju\" minska polja i ako to dokaže mislim da je to prava stvar za čovječanstvo. Svako dobro i ne ljuti se što branim istu stvar što i ti samio drugim putem.
@pčelar, Sa srećom to što ste se udružili da ispunite sve potrebno da bi se moglo izvoziti. Naravno da to košta. Bojim se samo da ne vam neko ne ubaci \'\'klipove\'\' kada izvoz otpočne. Mislim da je baš Apimed stavio bezvezni natpis na svoj med ORGANIC. Provjeriću, da bih bio 100% siguran. Da ne objašnjavam šta znači certificirani proizvod sa natpisom ORGANIC ili sličnim natpisom, te kako treba da izgleda ta poštena prodaja, s tim da je sve skuplje barem za 30%. Ma, i ne mora biti ORGANIC, važno je da vam tim tehničko-tehnološkim poboljšanjima dozvole izvoz, a već će se stranci pobrinuti da sve pregledaju da li je hemijski ili organoleptički ispravno. Desilo se nekada, odmah poslije rata da je bio dozvoljen izvoz našeg meda, pa pronadjoše samo jednog varalicu što izveze nešto patvoreno i namah cijela Evropa obustavi uvoz iz BiH. Ne sjećam se više detalja, ali čini mi se da je tako bilo i evo do danas niko ne izvozi (Ili barem ja ne znam za to). Još nešto sam razmišljao o tvom objašnjenju da \'\'pčela nekako prepozna kada je neki cvijet zagađen nekim senzorima na nožicama\'\'-vidi gore prijašnju tvoju relaciju. IMam nekakvog cvijeća na balkonu i prije sam znao poprskati zbog nekih biljnih ušiju, ne sjećam se koji bijaše sprej. TVRDIM TI DA SU PČELE IPAK ZARANJALE U TO CVIJEĆE I KUPILE NEKTAR. NISU PREPOZNALE DA JE TO ZAGAĐENO. Ne može pčela prepoznati ono što je čovjek umiješao svoje prste u Božji posao, pa stvorio od ugljika C, najotrovnije materije što postoje na Zemlji, ne može pčela prepoznati da je cvijeće radio-aktivno ako je čovjek pucao iz zraka nekakvim radio-aktivnim mecima ili na kakav drugi način ozračio livadu ili šumu. Još jednom sretno da se i vi tamo organizujete sami kada država ne želi da vam pomogne, samo da primjenjuje svoje zakone i ništa više. Neće to država nikada uraditi jer je i ministar poljoprivrede FBiH saučesnik...Niko ga nije ni pitao, a sam izjavio da \'\'on nije dio lobija koji uvozi brucelozne životinje\'\'. K\'o da je dijete, pa PITALA BAKA/NANA KO JE RAZBIO PROZOR, a on prvi dojavio NISAM JA. E baš, jeste on!
Za žigi-ja. Jarane dosta toga što ti pišeš jest tako ali moraš znati da su pojedinci muljatori koji su na žalost ukaljali obraz poštenim pčelarima. Naš med još ne može u EU ne zbog kvalitete već zbog tehničkih stvari. Da bi med otišao u EU mora pored svih analiza biti punjen u punionicama a mi ćemo akobogda ovog ljeta imati jednu u Sanskom Mostu koju vodi jedan divan momak Nijaz Kadirić inače je direktor Apimed zadruge i naravno med koji prođe sve analize i kroz punionicu bez problema ide u EU. Ja sam više puta pisao o falsifikatorima iz Cazina i bivši Kantonalni a sada Federalni predsejdnik saveza i njihov komšija Hasib Kapić upućivao je inspekcije na njih ali džaba, znaš nas, al eto barem nek se zna ko je ko pa ko voli nek izvoli jah. Ja ti na Sarajevskom sajmu ne izlažem jer nemam potrebe, a drugi razlog jeste što na žalost ima \"muljaže\" ali svakako posjetim jedan ili dva dana i uglavnom zbog edukativnog karaktera. Zlatko Puškadija je profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku i jako ugledan i cijenjen profesor i on što kaže istina je. Nadam se da ćemo se akobogda sresti na sajmu.
Ja sam pravi dr.Ogba, a ovaj sa Bistrika je lažni. Ime mi je Didije i ovo mi je sedmi život. Jednom me je 77 pčela ubole za penis.
Dabogdom sve ove pcele i strsljenovi izujedali Zlaju Lagumdziju za njegovu komunjarsku guzu...
Evo, na stranici nekog Zlatka Puškadlije šta piše koliko može MATICA da leti, a radilica može sigurno mnogo više. CITAT: Oplodne stanice za linijska sparivanja Zaštitna zona koja okružuje ovakve oplodne stanice mora biti najmanje raduijusa 6 km, a preporuča se 7 - 10 km. Svim zajednicama unutar ove zone moraju se redovito mijenjati matice maticama koje pripadaju željenoj liniji. KRAJ CITATA Vjerujem ja tebi da je tvoj med ispravan. Zato, uvijek na sajmu kupim meda koliko imam para. Nema potrebe da te uvjeravam jer ti znaš šta su pčelari varalice spremni uraditi, samo da postignu jeftiniju proizvodnju. Ko prihranjuje pčele brazilskim šećerom, NE VALJA MU MED. Kada budeš u Sarajevu, doći ću do tebe i idemo odnijeti tvoj med na analizu na Ilidžu - Butmir, ali na pesticide i dioxine. Znam da sam ja jednom htio testirati mrkvu koju sam bio kupio i čini mi se cijena testa na pesticide je bila oko 200KM, a stručnjaci će nam tamo objasniti da li je potrebno testirati na dioxine jer su dioxini sastavni dio pesticida. Donesi taj med iz vremena kada si prihranjivao pčele brazilskim šećerom i vidjećeš da ima pesticida, dioxina, možda i teških metala,...da je otrovan. Zato naš med i ne može u EU. A da ne pričam o lobijima, a u stvari, mi imamo najbolji med u Evropi, bolji i od španskog, a Španija je velesila evropska u proizvodnji meda.
Evo, o čemu ja pričam, a ovi neki pčelari su se, bogami dobro organizovali, pa navalili na Sejada Mačkića, glavnog u Agenciji za sigurnost hrane-Mostar. Samo im se vi, ostali pridružite. HERCEGOVAČKI MED JOŠ NE MOŽE U EU -vidi ovdje ovu vijest: http://www.ekapija.com/website/bih/page/184736
Zzzzzzzzzzzzzz žiga. A najkulji to znači e hvala ti jarane. Efikasan i što bi mi rekli rentabilan let pčela je oko 3-4 km, a najduži zabilježeni let pčele jeste oko 12 km ali takav let je samo testiran inače kad bi pčele letjele tako daleko po hranu bile bi osuđene na propast. Jednim dijelom se slažem sa tobom da prskanje šteti ali shvati da to štetei pčelama i mogu pčele uginuti a med kojeg na žalost ima i takvog kakvog ti navodiš ne truje se kako ti navodiš unosom pčela iz okoline već najvećim dijelom korištenjem ne dozvoljenih lijekova za vrijeme pčelinje paše pa lijekovi bilo da isparavaju ili na drugi način ostaju u vosku i medu i na taj način je med neispravan. Dalje pčele imaju ako nisi znao jako dobro razvijen sistem organa za osjet imiris pa čak i na prednjim nogama imaju neka vrsta jastučića na kojima se nalaze nervne ćelije koje kad pčela sleti na neki cvijet na kojem se nalazi otrov ili nešto drugo čudnog mirisa pčela bježi sa tog cvijeta tako da ne unosi nektar sa tog cvijeta. Dalje postoje vrijeme kad pčelar mora izvaditi neke medove kao što je medljikovac jer je težak pčelama za zimovanje i tad se pčele normalno prihranjuju šećernim sirupom. Na žalost ima i onih koji to rade uvijek, pa zato nemoj da pišeš gluposti da je med nešto najotrovnije jer izgleda da ti sam sebi ne vjeruješ pa onda i nikom na svijetu. Reci gdje se nalaziš da te uputim na pravog pčelara da više prestaneš pisati neistine i napadati sve pčelare. Ako ćeš biti na sajmu u Sarajevu javi da ti dam 1kg meda da odneseš na analizu koju ću ja platiti ali ćeš poslije ti iznijeti sam rezultate ovdje javno šta su ti rekli i napisali na institutu na Ilidži, pa da se uvjeriš da je naš BiH med bolji od njemačkog i svih dr evropskih medova, zapeo samo njemački, njemački. Bosanski med je najbolji evo pozivam te u Bihać na sajam pčelarstva krajem avgusta pa imaš izbor da sam izabereš a biće i komisija za ocjenjivanje pa ako hoćeš mogu te ubaciti i kao degustatora da probaš da med nije otrovan. Med i jeste i kao lijek i kao hrana samo ti ne znaš naći. Živ i zdrav bio i te smutnje otklonio od sebe zzzzzzzzzzzz
U članku piše da je slogan manifestacije MED JE COOL, čita se kuul, pridjev. Pridjevi se kompariraju: kul, kulji i najkulji. Ne znam koliko daleko pčele lete, negdje sam pročitao oko 120km rekord, ...nije bitno,...glavno je da pčela ne zna da li je biljka, t.j., njen cvijet poprskana pesticidima, teškim metalima (ako je cesta blizu), kojekakvim kiselim kišama,....Ko meni može garantovati da se neću otrovati,...Ne znam ja je li istina da firma Herzeg iz Trebinja drzi košnice u nekom bespuću ili blizu ceste, ali kada vidim pečat da je to organski uzgoj/proizvodnja, onda vjerujem. Vjerujem pečatu KRAV, vjerujem pečatu iz njemačke, vjerovaću i nekom bh. pečatu kada budu verifikovane naše laboratorije (Za sada, NE VJERUJEM PEČATU koji se zove OK=Organska Kontrola jer iza ovog pečata stoji prevarantska firma ECON). Bio sam prisutan u jednom od boxova na pijaci kod Interexa, Narodna pijaca, kada dodje čovjek i traži vreću šećera po staroj cijeni (U to vrijeme poskupio šećer kako je EU prestala izvoziti isti) i kaže, ja sam pčelar. Koji će njemu k. toliki šećer nego da lažira med koji ja ne razlikujem od pravog? Zašto ne prihranjuje pčele ostavljajući svoj med, pa neka mu je na štetu-manju zaradu, a ne da ja kupujem med, a u stvari, to je EU šećer koji je nekom greškom proizveden uz primjenu sada zabranjenog pesticida, pa je onda, EU izvozila svoje robne rezerve sa tim pogrešnim šećerom dok nije sve izvezla. Fuck, MED JE NEŠTO NAJOTROVNIJE-naročito sada kada je sav šećer na našem tržištu brazilski! Svaka čast pčelarima kojih ima poštenih i med jeste i lijek i hrana, ali ako samo jedan koji pravi otrovan med \'\'upadne\'\' na tržište, ja više nikome ne vjerujem. Jeo sam med od afričkih pčela, nekako je više tečan, ali ukus mi je bio super,....jer nema onu žestinu zbog koje mi naš med ne dajemo bebama i sasvim maloj djeci. Afrički je nekako blaži. Organizujte se, pa uspostavite neke standarde da vam mi potrošači poččnemo vjerovati, pa kada vidim neki vaš znak da je to bh. med koji neko stvarno kontroliše, spreman sam platiti i 50 posto veću cijenu, samo da mi se matera (84) ne otruje.
Hej zigi u jednom se stobom slažem da na našem tržištu ima jako malo domaćeg meda, ali za to nisu krivi pčelari već zakonodavci koji još nisu donijeli zakon o pčelarstvu, a samim tim je problem izaći na tržište govorim o poštenoj prodaju. Nisam znao da pčele kako ti reče lete do 30km ili čak 120km (daj mi taj podatak gdje to nađe) Za organsku proizvodnju meda imaju određeni kriteriji i takvog pčelara posjećuje određena komisija i tek kad se oni uvjere da zadovoljava određene uvjete daju mu certifikat ali samo za tu godinu. Ako si toliko sumnjičav odnesi od onog kod koga kupuješ med na analizu a najbolji rezultati su ti na poljoprivrednom zavodu na Ilidži pa se uvjeri ali ja garantujem da mi imamo jako dobre medove u cijeloj državi. Slažem se također da na tom sarajevskom sajmu jeste bilo \"muljanja\" oko ocjenjivanja i dodjele medalja ali valjda će se i to popraviti. Glavu gore biće bolje al haj ti odnesi med od tog sumnjivca (ili kako ti reče najkulji med) iako ne znam ni šta ti znači najkulji med, na analizu pa ga prijavi i biće super. Neka ti je medeno.
Udjem ja u Konzum, trazim u gondoli meda,...treba mi meda i to bh. meda-šipak-nema domaćeg meda. U Interexu ima domaćeg meda, a onaj pakaš iz Cazina napisao ORGANIC med. Laže, kao da narod ne zna da moram imati pečat da je njegova proizvodnja meda organska. Pčele lete 30km unaokolo, a mogu i do 120km (možda i više) i ko će meni garantovati da je taj med cool, a da nije otrovan pesticidima, lako-teškim metalima. Ha, prije dvije godine paša donio med, a komisija-žiri ga isključio iz takmičenja jer mu je prvljav, nije bio dobar organoleptički....ha,ha,ha... Kul, kulji, najkulji med je od one firme iz Trebinja-Herzeg ili tako nekako - pakovanje prva liga, okus isto,...eh, sad niko mi živ ne može garantovati kuda su njegove pčele letjele. Na svakom Bee-festu osvoji drugo mjesto, srebro, a ima najkulji med. Kakav med, KINDERLADA JE ZAKON I NAJKULJA JE!
Lijep pozdrav od jednog pčelara koji je redovan posjetilac i koji daje najveću ocjenu za organizaciju, i naravno moli vas da mu putem E-maila pošaljete datum, mjesto, tema predavanja i ime predavača na sajmu. Neka vam je medno. Pčelar.