Sarajevo
0

Sajam pčelarstva "Bee-fest" od 17. do 21. septembra

FENA
Šesti međunarodni sajam pčelarstva i pčelarske opreme "Bee-fest" bit će održan od 17. do 21. septembra na Trgu oslobođenja "Alija Izetbegović" u Sarajevu.

Članica Direkcije Sajma Samira Katica-Arnautović rekla je danas za Fenu da je učešće na ovogodišnjoj manifestaciji za sada prijavilo više od 80 izlagača iz cijele BiH i iz zemalja regiona.

Pored pčelara bit će prisutni i proizvođači opreme i ljudi koji se bave preparatima na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja koje, ističe Katica-Arnautović, nikako ne možemo odvojiti od meda.

Pored prezentacije bogatog sektora pčelarstva BiH, sajam je značajan i po uspostavljanju kontakata s pčelarskim organizacijama unutar regiona.

Katica-Arnautović je napomenula da je sajam manifestacija koja ima više segmenata.

"Ove godine u edukativnom dijelu govorit ćemo o bolestima pčela, o jednoj interesantnoj pojavi pomora pčela na tržištu Amerike, zatim o tome kako kvalitetno uzimiti pčele, s obzirom na veoma siromašnu ovogodišnju sezonu i kako na najbolji način tretirati bolesti“, kazala je Katica-Arnautović.

U okviru sajma raspisan je i konkurs o temi "Med je cool", već tradicionalni konkurs za najbolje literarne i likovne radove koje rade učenici osnovnoškolskog uzrasta.

"Veliko je zadovoljstvo vidjeti kako djeca prihvataju i prepoznaju ono što je zdravo i dobro za njiih. Naša intencija je da se med pojavi u svakodnevnoj ishrani i na razne načine da bi se organizam opskrbio svom potrebnom energijom i ojačao svoj imuni sistem. Stoga ćemo raditi i edukativne letke kao što smo to radili i prethodinih godina“, najavila je Katica-Arnautović.

Dodala je da je Kanton Sarajevo putem Ministarstva privrede podržao ovaj projekt, kao i općine Centar i Stari Grad.