BiH
250

Sahranjen fra Luka Markešić, jedan od najvećih čuvara BiH

Piše: N. J.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na sarajevskom groblju Bare danas je sahranjen istaknuti franjevac fra Luka Markešić.

Oko 200 ljudi prisustvovalo je posljednjem oproštaju od fra Luke, a uz rodbinu, prijatelje i franjevce bile su tu brojne istaknute ličnosti i zvaničnici poput Raifa Dizdarevića, Martina Raguža, Amera Jerlagića, Šefika Džaferovića, Senada Pećanina, Slave Kukića, Nerzuka Ćurka, Envera Kazaza, Irfana Nefića, Ivana Kordića, Brace Jurišića, Ivice Šarića...

Prema njihovim riječima, fra Luka bio veliki čovjek, borac opredijeljen za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu.

Bivši gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen kazao je da je uvjeren kako je Markešić odgojio generacije koje će nastaviti njegov put.

Penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak je rekao da je važno ne samo da Markešić bude upamćen, već i da mlađi naraštaji njeguju ono za šta se on borio kako bi svi narodi BiH živjeli u miru.

Gvardijan samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu fra Ivan Šarčević je prije samog čina sahrane kazao da je fra Luka bio istaknuti član, djelovao u nekoliko organizacija, po prirodi bio optimista, čak i za vrijeme opsade grada, provodio vlastitu kampanju, borio se na sve načine protiv rata i ratnih dešavanja, te hrabro i svojevoljno odlučio da 9. jula ode na operaciju srca, koja je uspjela, ali su uslijedile komplikacije, nakon čega je preminuo 7. augusta.

"Otišao je jedan od najvećih čuvara BiH, ali će franjevci nastaviti njegov put", poručio je Šarčević.

Komemorativni skup u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća i Samostana Sv. Ante bit će održan 13. augusta u amfiteataru Parlamenta FBiH.