BiH
72

Jeleč: Fra Luka Markešić se borio protiv mržnje koja je unesrećila ovu zemlju

FENA
Fra Petar Jeleč
Fra Petar Jeleč
Odlazak fra Luke Markešića je veliki gubitak za Franjevačku provinciju Bosnu Srebrenu i za sve nas koji smo ga poznavali. Bio je čovjek sa svim svojim vrlinama i manama koje uostalom ima i svako od nas. Kao svaki dobar profesor uspješno je svojim studentima prenosio znanje, bio je vrlo pristupačan čovjek i uvijek spreman na šalu.

Rekao je to fra Petar Jeleč govoreći za Agenciju Fena povodom smrti fra Luke Markešića, istaknutog franjevca, profesora na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i predsjednika Hrvatskog narodnog vijeća BiH.

On ističe da će fra Luka ostati upamćen zbog mnogih dobrih stvari koje je učinio u životu.

"Prvenstveno, jer se nepokolebljivo i hrabro borio protiv svih vrsta nacionalizama i mržnje koji su unesrećili ovu zemlju. Posebno je konzistentno i do samoga kraja upozoravao na herceg-bosansku politiku koja je unesrećila i koja još uvijek unesrećuje ovu zemlju, posebno bosanske Hrvate, a koju danas predvodi tzv. hrvatska 'stožerna' stranka. Zbog toga je bio brutalno napadan od strane herceg-bosanskih medija, no on im nije ostajao dužan kao uostalom i nemalom broju klerikalaca u samoj Crkvi koji su i danas interesno-financijski povezani s pojedinim političkim strankama. Sve je njih jako živcirala fra Lukina hrabrost i čvrsti moralni stav koji nije napuštao ni pod koju cijenu. Nije uopće nevažno što je uspio očuvati i Hrvatsko narodno vijeće od „prijateljskog“ preuzimanja od prije nekoliko godina, kada su pojedini tzv. 'nezavisni' intelektualci htjeli pod svoju punu kontrolu staviti tu časnu instituciju koja je odigrala vrlo važnu ulogu u našem društvu", kaže fra Petar Jeleč.

Fra Luka je, veli, bio društveno angažiran čovjek čime se svrstao u red vrlo važnih franjevačkih likova kroz slavnu provincijsku povijest.

"Kao profesor je odgojio mnoge generacije studenata i može biti siguran kako postoji nemali broj njih koji će nastaviti tamo gdje je on stao i koji se neće libiti upozoravati na sve anomalije našega društva, Crkve i države. Fra Luki hvala na svemu! Gospodin mu dao svoj vječni mir i blagoslov!", rekao je u izjavi za Agenciju Fena povodom smrti fra Luke Markešića fra Petar Jeleč.

Misa zadušnica za fra. Luku Markešića, kako saznaje Agencija Fena u Provinciji Bosne Srebrene, bit će održana 12. augusta u 11 sati u crkvi Samostana Sv. Ante. Sahrana će biti obavljena istog dana na groblju Bare u 13 sati.