BiH
20

Komemoracija u Sarajevu: Fra Luki Markešiću je BiH bila važnija od svega

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Prijatelji, saradnici, akademici i brojni drugi istaknuti građani su se još jednom prisjetili lika i djela preminulog fra Luke Markešića na komemorativnom skupu koji je, u organizaciji Hrvatskog narodnog vijeća i Samostana Sv. Ante, održan danas u amfiteatru Parlamenta FBiH.

Komemorativnom skupu prisustvovao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, veliki broj članova Hrvatskog narodnog vijeća, zvaničnici, akademici i brojne druge osobe iz kulturnog i političkog života.

U izjavi novinarima, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Franjo Topić kazao je kako je fra Luka Markešić prije svega bio vrijedan svećenik, koji je volio crkvu, hrvatski narod i BiH.

"Kad je osjetio da su bosanski Hrvati ugroženi, onda se Markešić društveno i politički angažirao. Njemu je BiH bila važnija od svega. Želio je pomoći na svoj način, da bude bolje i Hrvatima i čitavoj BiH. Koliko je to bilo uspješno, pokazat će vrijeme. Ali on je svakako bio tolerantan, raspoložen, komunikativan, bez obzira na nečiju vjeru, naciju, položaj i tako dalje", rekao je Topić.

Univerzitetski profesor i akademik Slavo Kukić je istakao kako se ljudski život može proći, a da čovjek nikoga ne motiviše. Kako je kazao, fra Luka Markešić imao je sreću da je zadužio generacije i da će sigurno biti među onima koji su ušli u memoriju naroda ove zemlje.

"Osobno, dugo sam se poznao s njim, mislio sam da o njemu znam sve. Ovih dana čuo sam puno toga što nisam znao o njemu. Želio bih istaknuti da je fra Luka uvijek bio čovjek koji je volio ljude i pomoći ljudima, bez obzira kako se oni etnički izjašnjavaju, jesu li vjernici ili ne. Važno je da su trebali njegovu pomoć. Fra Luka je osim toga, iznad svega volio ovu zemlju i zbog toga ga često nisu razumjeli, prije svega oni, kojima je ljubav prema ovoj zemlji uvijek nedostajala i oni koji su s njom uvijek imali neke druge planove. Na koncu, fra Luka je volio svoje hrvatske korijene. Ali on taj dio svog identiteta nije razvijao kroz mržnju prema drugima, izazivanjem frustracija i strahova u odnosu na druge, već oslanjanjući se na svog bližnjeg, na svog susjeda, sugrađanina", poručio je Kukić.

Fra Luka Markešić, istaknuti franjevac, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu i predsjednik HNV-a BiH, preminuo je u 7. augusta.