BiH
2

SAD: U demonstracijama protiv policijskog nasilja na desetine privedenih

Anadolija
(Foto: EPA)
U protestima koji su organizirani protiv policijskog nasilja i rasizma u američkim gradovima New Yorku i Chicagu privedeno je na desetine demonstranata.

Protestima su se pridružile i javne ličnosti kao što su oskarovac Quentin Tarantino, filozof i akademik Cornel West i glumac Jesse Wiliams. Demonstranti su izrazili nezadovoljstvo zbog rasističkog pristupa policije prema onima koji nisu bijelci.

Okupljeni demonstranti su se prisjetili Trayvona Martina, Erica Garnera, Tamira Ricea, Sandre Bland i Micheala Browna, mladih Afroamerikanaca koji su ubijeni usljed policijskog nasilja.

Gotovo hiljadu demonstranata se okupilo na Washington Squareu i hodali sve do Bryant Parka. Tom prilikom su nosili i transparente i uzvikivali slogane "Život Afroamerikanaca je bitan", "Ako nema pravde, nema ni mira", "Pokreni postupak, osudi, policijske ubice pošalji u zatvor".

Jedna grupa okupljenih demontranata je pod policijskom kontrolom hodala sve do trga Times. Nakon toga, je policija privela pet demonstranata, koji su se popeli na kip na Trgu.

U Chicagu je privedeno na desetine demonstranata koji su se lancima vezali na ulazu u zgradu kako bi spriječili sastanak šefova policije koji se u toj zgradi trebao održati.

Prema informacijama internet stranice KilledByPolice.net  u oktobru je ubijena 71 osoba, do sad je, usljed primjene policijskog nasilja, u ovoj godini ubijeno 969 osoba.