{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"SAD podržavaju BiH i nikakvo otcjepljenje ne dolazi u obzir"

F
13.10.2010. u 17:22
0
36
"SAD podržavaju BiH i nikakvo otcjepljenje ne dolazi u obzir"
0
"SAD podržavaju BiH i nikakvo otcjepljenje ne dolazi u obzir"
Jelko Kacin
Cilj američke i evropske vanjske politike prema zapadnom Balkanu je uvijek bio isti: stabilizacija regiona i podrška reformskim snagama koje će omogućiti svim zemljama regiona članstvo u Evropskoj uniji, izjavio je danas, uoči posjete američke državne sekretarke Hillary Clinton, nakon njene balkanske turneje, zamjenik predsjedavajućeg Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Jelko Kacin.
"Iskustvo okončanja rata u BiH i organizacija dejtonskih pregovora govore nam da je američko angažiranje u ovom domenu bilo i ostalo ključno. Danas je Evropa ta koja nosi veći dio odgovornosti za pružanje pomoći državama zapadnog Balkana za napredak ka EU, prije svega BiH i Kosovu. Vizna liberalizacija predstavlja jedan od glavnih primjera te politike", navodi Kacin.

Kada je u pitanju posjeta Hillary Clinton, Kacin je ocijenio da je ona bila na izvjestan način kompleksna, a činjenica da je započela turneju u Sarajevu nije slučajna.

Tokom sastanaka u Beogradu, koji su uslijedili nakon Sarajeva, Clinton je posebnu pažnju posvetila situaciji u BiH i odnosu Beograda prema Banjoj Luci i Sarajevu.

"Stav koji je ona prenijela je da je na SAD-u i EU da pomognu i ohrabre dijalog svih strana u BiH, ali da samo bh. lideri mogu napraviti proboj i postignu kompromis oko budućeg razvoja njihove države. Također, Clinton je istakla da SAD podržava BiH kao demokratsku i multietničku državu, te da nikakva secesija ne dolazi u obzir. To su stavovi u kojima EU i SAD imaju jasan i čvrst konsenzus, koji se neće mijenjati", poručio je Kacin.

On upozorava da BiH trenutno nije funkcionalna država koja je u stanju otpočeti pregovore s Bruxellesom o članstvu. Da bi se ova situacija prevazišla, potreban je napor i politički kompromis kako bi se od zajedničkih institucija napravio legitiman i funkcionalan partner koji može voditi te pregovore.

"Podsjetit ću da je jedna od glavnih tema pregovora poglavlje o poljoprivredi, koje trenutno ne bi moglo ni da se otvori jer BiH nema ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou. Također je potrebno više uraditi na području pravosuđa. Hrvatska, koja je pred članstvom u EU, nije uspjela zatvoriti poglavlje o pravosuđu. Dakle, odgovornost za stvaranje modernih i funkcionalnih institucija leži na novoizabranim liderima, i to niko ne može preuzeti umjesto njih", kazao je Kacin.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: