Upravni odbor BHRT-a
0

Sačuvati poslovne odnose sa EBU-om

SRNA
Upravni odbor /UO/ BHRT-a obavezao je danas poslovodstvo ove medijske kuće da sačini precizan izvještaj o njenom dugu prema Evropskoj radio-difuznoj mreži /EBU/, ističući da se poslovne relacije BHRT-a i ove asocijacije moraju sačuvati po svaku cijenu.

„Poslovodstvo treba da sačini precizan izvještaj o dugu, pojedninačno po godinama, o načinu kako je taj dug nastao od 2002. godine do danas, kao i izvještaj po strukturi duga“, rekao je Srni član Upravnog odbora BHRT-a Nikola Deretić.

Prema njegovim riječima poslovodstvo BHRT-a će prema današnjem zaključku Upravnog odbora morati predložiti dinamiku i mogućnosti vraćanja ovog duga u skladu sa nedavnim pismom EBU-a.

„Naš današnji zaključak jeste da se po svaku cijenu sačuva programska politika, i sva prava koja BHRT ima po osnovu članstva u EBU. Poslovodstvo treba da traži sve načine kako da taj dug počnemo vraćati“, istakao je on.

Deretić je dodao da će finansijski sektor BHRT-a i predstavnici EBU-a pokušati da usaglase finansijske kartice, kako bi se utvrdilo, koliki je stvarni iznos ovog duga.

"EBU je prema nama imao razumjevanja da 2002. godine, čak je i otpisao neke ranije dugove zbog ratnih dešavanja, i naše relacije sa njima se moraju sačuvati po svaku cijenu“, zaključio je on.

Deretić je dodao da će Upravni odbor BHRT-a o stvarnom stanju u vezi ovog duga, pismom informisati i Parlamentarnu skupštinu BiH, kako bi se o ovom pitanju izbjegle spekulacije.

Generalni direktor EBU-a Ingrid Delterne uputila je 18. februara otvoreno pismo Savjetu ministara, Parlamentarnoj skupštini BiH i Predsjedništvu BiH, u kojoj se ukazuje na nedovoljno provođenje Zakona o komunikacijama, koji je u potpunosti usklađen s evropskom praksom.

U ovom pismu je navedeno da bi građanima BiH, moglo biti uskraćeno gledanja Eurosonga i Svjetskog prvenstva jer Javni servis, odnosno BHRT ne otplaćuje dugove EBU-u u skladu s dogovorima.