BHRT nije otplatio dug
0

EBU prijeti zabranom prenosa Eurosonga i SP-a

Sarajevo-x.com
Situacija sa javnim emiterima se opasno pogoršava, saopštila je Evropska mreža javnih emitera (EBU), još jednom pozivajući evropske parlamentarce da provedu postojeći zakon o medijima u svojim zemljama.

Ukoliko do toga ne dođe, EBU upozorava da bi BiH mogla biti izolirana od ostatka Evrope zbog kašnjenja s digitalizacijom.

"Zakon o medijima koji je u skladu sa evropskim standardima stupio je na snagu 8. januara 2006. godine. Nažalost ,on do danas nije implementiran i još uvijek se opstruira. To je veoma štetno za javno emitiranje u Bosni i Hercegovini, za interese bh. građana, ali i za napore koje BiH čini kako bi se pridružila ostatku Evrope“, navela je Ingrid Deltenere, generalna direktorica EBU-a, u pismu koje je uputila na adrese oba doma državnog parlamenta, Predsjedništva BiH i predsjedavajućeg Vijeća ministara.

Deltenere je također upozorila i na to da bi gledateljima u Bosni i Hercegovini mogao biti uskraćen prenos utakmica Svjetskog prvenstva 2010., kao i prenos izbora za pjesmu Evrovizije, ukoliko BHRT kao članica EBU-a ne počne u narednim mjesecima otplatu duga kojeg ima prema Evropskoj mreži javnih emitera.

Također, EBU je pozvao predstavnike BiH da dođu na sastanak u Ženevu na kojem bi se razgovaralo o početku otplate duga.

Tražili smo komentar i od čelnih ljudi BHRT-a, međutim nismo uspjeli dobiti njihov odgovor, s obzirom da su nadležne osobe bile na sastancima.