BHRT
0

"Činimo sve da omogućimo prenos SP-a i Eurosonga"

Sarajevo-x.com
Nakon što je Ingrid Deltenere, generalna direktorica Evropske radio difuzne mreže (EBU) uputila pismo Parlamentarnoj skupštini BiH, te Kolegijima i zastupnicima Predstavničkog doma i Doma naroda, u kojem se navodi kako se situacija sa javnim emiterima u BiH znatno pogoršava, oglasila se i BH radio-televizija saopštenjem u kojem navode kako se čini sve da se otplati dug prema EBU i omogući prenos SP-a i Eurosonga.

Naime, Deltenere je u pismu navela nekoliko prepreka koje se nalaze na putu Bosne i Hercegovine ka uključivanju u evropske tokove, a između ostalog se navodi i dug BHRT-a prema EBU koji je nastao u periodu od 2002. do 2009. godine, a iznosi 2,9 miliona švicarskih franaka.

Upravo zbog tog duga i neiplementiranja Zakona o medijima, odnosno zbog kašnjenja sa digitalizaciju EBU je zaprijetila da će onemogućiti gledateljima u BiH praćenje Svjetskog prvenstva u nogometu kao i takmičenje za pjesmu Evrovizije.

"Obavještavamo građane da BHRT čini sve što je u njenoj moći da izmiri tekuća potraživanja i obaveze prema dobavljačima uključujući tu i obaveze prema EBU.

Samo u protekloj 2009. godini Evropskoj radio difuznoj mreži izmireno je 717.000 KM tekućih obaveza i duga iz prethodnih godina i učinit ćemo sve da gledaocima omogućimo prenose za koje postoji veliki interes javnosti.

Nažalost, nismo u mogućnosti u potpunosti servisirati obaveze nastale prethodnih godina preciznije do početka 2009. godine gdje veći postotak čine obaveze za satelitsko emitiranje za dijasporu.

Zbog toga smo se više puta obraćali nadležnim institucijama BiH da nam pomognu u rješavanju tog pitanja jer od pretplate koju plaćaju građani koji žive u BiH ne možemo finansirati emitiranje programa za dijasporu,no nažalost nikada nismo dobili pozitivan odgovor.

Također, želimo upoznati građane da je država BiH potpisivanjem i ratificiranjem Statuta Vijeća Evrope kao i svih njegovih rezolucija preuzela na sebe obaveze koje se odnose na javni servis i njegovo finansitanje i samoodrživost.

EBU u svom pismu ne traži odbranu samo BHRT-a nego cijelog javnog servisa širom Evrope upozoravajući da nedostaci sistema javnog emitovanja u jednoj državi mogu ugroziti sistem širom Evrope. Također, EBU poziva na primjenu Zakona o javnom RTV servisu-BHRT-u koji je stupio na snagu 8. januara 2006. godine", navodi se u saopštenju BHRT-a