BHRT
0

Putica optužuje Agovića za dug od šest miliona maraka

SRNA
Glavni krivac za dug od oko 6.000.000 KM za satelitski program i obaveze prema Evropskoj radio-difuznoj mreži /EBU/ je smijenjeni generalni direktor BHRT-a Mehmed Agović, ali i državne institucije, ocijenila je predsjedavajući Upravnog odbora /UO/ BHRT-a Marija Putica.

"Javnost u BiH digla se na noge kada su čelnici EBU uputili pismo bosanskohercegovačkim institucijama u vezi sa dugom. UO BHRT ima tuce pisama koje su sa istim upozorenjem upućeni tim institucijama. Više puta ovaj sam problem iznosila u komisijama parlamenta i niko to nije shvatio dramatično do danas", rekla je Putica.

Predsjedavajuća UO BHRT-a je uoči sutrašnje sjednice, koja će biti posvećena rješavanju ovog problema, zbog kojeg je dovedeno u pitanje prenošenje Svjetskog prvenstva u fudbalu i "Eurosonga", podsjetila da u parlamentu i Savjetu ministara BiH znaju za ove dugove, jer su sadržani u izvještajima i dopisima koji su im dostavljani.

"BHRT mora mjesečno da uplaćuje oko 50.000 KM za EBU. Dok je na čelu BHRT-a bio generalni direktor Mehmed Agović, nije uplaćena ni marka za EBU niti za satelitski program. Nakon imenovanja vršioca dužnosti, krajem 2008. godine, BHRT izmiruje tekuće obaveze za svaki mjesec, a plaćeno je 940.000 KM starog duga, dok je za satelit plaćeno milion maraka", naglasila je Putica za sutrašnje izdanje "Nezavisnih novina".

Ona je dodala da izostaje i reagovanje BiH, koja snosi obaveze za članstvo u međunarodnim institucijama.

"BiH je jedina država na svijetu koja ne plaća svoje članstvo u ovim međunarodnim asocijacijama, iako je ta obaveza zakonski regulisana. Ministarstvo saobraćaja i komunikacija, a ni Savjet ministara BiH ovim se ne bavi, nego ignorišu problem", rekla je Putica.