Marija Putica najavljuje
0

BHRT tuži FTV za još 1,2 miliona KM

SRNA
Radio-televizija BiH proširiće tužbu protiv Federalne televizije za iznos od 1,2 miliona KM, rekla je Srni predsjednik Upravnog odbora BHRT-a Marija Putica.

"Federalna televizija duguje BHRT-u visok iznos. Ranije je utuženo oko 7,5 miliona KM i, a s obzirom da su nastavili sa neplaćanjem, tužba se proširila za još 1,2 miliona KM", istakla je Putica.

Prema Informaciji Upravnog odbora BHRT-a koja je dostavljena parlamentu BiH, ukupna potraživanja BHRT-a od FTV-a od 2005. godine do kraja 2009. godine iznose oko 8,82 miliona KM.

Upravni odbor BHRT-a ranije je ustvrdio da ukupna tužena potraživanja od FTV-a, u tačnom iznosu od oko 7,37 miliona KM, ozbiljno opterećuju poslovne odnose dva emitera i ugrožavaju normalno funkcionisanje BHRT-a.

"Dovodi se u pitanje opstanak BHRT-a i izvršavanje osnovnih programskih funkcija. Postoji stalna prijetnja da BHT1 bude skinut sa satelitskog programa ili da nam budu uskraćene brojne usluge Evropske unije radiotelevizija, po čemu bi BiH mogla biti jedina evropska država čiji javni emiter nije član radiodifuzne mreže Evrope", naveli su u Upravnom odboru.