BiH
1

Rušenje džamije u Livnu uz asistenciju policije

SRNA
Livno
Livno
Građevinska inspekcija opštine Livno podnijela je zahtjev MUP-u Livanjskog kantona kojim je zatražila asistenciju policije za izvršenje rješenja o rušenju bespravno izgrađene džamije u Sturbi, koje je najavljeno za srijedu, 18. avgusta, potvrđeno je iz kantonalnog MUP-a.

Portparol Uprave policije kantonalnog MUP-a Ivica Vrdoljak rekao je Srni da će broj policajaca koji će obezbjeđivati radnike komunalnog preduzeća i rad bagera biti određen na dan izvršenja rješenja, prema procjeni bezbjednosne situacije na terenu.

On je istakao da je zahtjev inspekcije podnesen pravovremeno, te da je u njemu naveden razlog zbog kojeg se traži asistencija policije.

Građevinski inspektor opštine Livno Hrvoslav Perković 11. jula izdao je rješenje o obustavi radova i Medžlisu Islamske zajednice naredio rušenje izgrađenog prizemlja i dijela prvog sprata džamije u roku od sedam dana zbog ilegalnog građenja, ali to rješenje nije izvršeno.

Radnici Komunalnog preduzeća u Livnu dobili su nalog inspektora da 5. avgusta pristupe prinudnom izvršenju rješenja bez asistencije policije, ali desetak mještana bošnjačke nacionalnosti, uglavnom žena, spriječilo je rad bagera i rušenje izgrađenog dijela objekta koji, po njihovim tvrdnjama, ne bi imao minaret, a služio bi za ramazanske molitve i vjeronauku njihove djece.

Opštinsko vijeće Livna u julu nije dalo pozitivno mišljenje za izgradnju džamije u Sturbi uz obrazloženje da tu nikad nije bilo džamije, te da bi zbog toga bilo neophodno mijenjati Prostorni plan opštine.

Izgradnja džamije u Sturbi izazvala je nezadovoljstvo i burne reakcije mještana hrvatske nacionalnosti u Mjesnoj zajednici Vidoši u kojoj živi oko 3 500 Hrvata, koji smatraju da se džamija ne može graditi bez njihove saglasnosti i koji su potpisivanjem peticije zatražili rušenje onoga što je izgrađeno.