{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvati protiv izgradnje džamije u Sturbi

S
16.6.2010. u 10:55
0
16
Hrvati protiv izgradnje džamije u Sturbi
0
Hrvati protiv izgradnje džamije u Sturbi
Livno
Mještani hrvatske nacionalnosti u livanjskim selima Vidoši, Drinova međa i Sturba žestoko su se usprotivili izgradnji džamije u dijelu Sturbe u kojem žive Bošnjaci, pa je opštinska inspekcija rješenjem od 11. juna zabranila izvođenje radova na ovom vjerskom objektu, javio je dopisnik Srne.
Oko 3,5 hiljade Hrvata tvrde da u Sturbi nikada nije bilo džamije, a za početak radova na ovom objektu smatraju odgovornim pomoćnika načelnika za privredu i inspekcijske poslove opštine Livno Fikreta Sitnića (SDA), koji je, navodno, dao saglasnost za izgradnju vjerskog objekta za koji nije provedena procedura pribavljanja lokacijske dozvole i odobrenja za građenje.

Hrvati koji žive u Mjesnoj zajednici Vidoši smatraju da se džamija u Sturbi ne može graditi bez njihove saglasnosti, pa su formirali Odbor za potpisivanje peticije protiv izgradnje ovog vjerskog objekta koju je za dva dana potpisalo više od hiljadu mještana, a za subotu je najavljeno i okupljanje mještana hrvatske nacionalnosti koji zahtijevaju rušenje prizemlja i prvog sprata izgrađene džamije.

Portparol Uprave policije MUP-a Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak potvrdio je lokalnom radiju da je izgradnja džamije u Sturbi podigla nacionalne tenzije između hrvatskog i bošnjačkog stanovništva u tim selima.

On je rekao da su policiji u Livnu prijavljene prijetnje nekih mještana bošnjačke nacionalnosti i da će policijske patrole obilaziti područje na kojem je prije petnaestak dana počela izgradnja džamije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: