Livno
0

Hrvati protiv izgradnje džamije u Sturbi

SRNA
Livno
Livno
Mještani hrvatske nacionalnosti u livanjskim selima Vidoši, Drinova međa i Sturba žestoko su se usprotivili izgradnji džamije u dijelu Sturbe u kojem žive Bošnjaci, pa je opštinska inspekcija rješenjem od 11. juna zabranila izvođenje radova na ovom vjerskom objektu, javio je dopisnik Srne.

Oko 3,5 hiljade Hrvata tvrde da u Sturbi nikada nije bilo džamije, a za početak radova na ovom objektu smatraju odgovornim pomoćnika načelnika za privredu i inspekcijske poslove opštine Livno Fikreta Sitnića (SDA), koji je, navodno, dao saglasnost za izgradnju vjerskog objekta za koji nije provedena procedura pribavljanja lokacijske dozvole i odobrenja za građenje.

Hrvati koji žive u Mjesnoj zajednici Vidoši smatraju da se džamija u Sturbi ne može graditi bez njihove saglasnosti, pa su formirali Odbor za potpisivanje peticije protiv izgradnje ovog vjerskog objekta koju je za dva dana potpisalo više od hiljadu mještana, a za subotu je najavljeno i okupljanje mještana hrvatske nacionalnosti koji zahtijevaju rušenje prizemlja i prvog sprata izgrađene džamije.

Portparol Uprave policije MUP-a Livanjskog kantona Ivica Vrdoljak potvrdio je lokalnom radiju da je izgradnja džamije u Sturbi podigla nacionalne tenzije između hrvatskog i bošnjačkog stanovništva u tim selima.

On je rekao da su policiji u Livnu prijavljene prijetnje nekih mještana bošnjačke nacionalnosti i da će policijske patrole obilaziti područje na kojem je prije petnaestak dana počela izgradnja džamije.