BiH
0

Cerić traži od Inzka da omogući adaptaciju kuće za vjerske potrebe u Sturbi

FENA
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić
Reisu-l-ulema Mustafa Cerić uputio je danas pismo visokom predstavniku i specijalnom predstavniku EU za BiH Valentinu Inzku u kojem od njega traži da iskoristi svoje ovlasti da bi se omogućilo muslimanima Bošnjacima u džematu Sturba da adaptiraju doniranu kuću za vjerske potrebe.

Cerić je pismo Inzku uputio povodom jučerašnjeg rušenja donirane zgrade (vakuf) za potrebe muslimana u džematu Sturba u općini Livno, saopćeno je iz MINE.

U pismu je naveo da je u srijedu posjetio džemat Sturba, gdje je iftario sa zabrinutim mještanima tog džemata te obavio ramazansku noćnu molitvu (teraviju) u Dukatarevoj džamiji u Livnu.

Cerić je podsjetio da je općinska vlast Livna u Sturbi uz jaku podršku policijskih snaga srušila doniranu zgradu (vakuf), koju su dvadesetak džematlija, povratnika Bošnjaka muslimana, pokušali adaptirati za svoje vjerske potrebe tokom ovogodišnjeg mjeseca posta ramazana.

"Potresna slika žena, koje su jučer u Sturbi nemoćno gledale kako im buldožder ruši posljednju oazu duhovnog mira samo zato što su drugačiji od rušitelja, nije ostavila nikog ravnodušnim. Obrazloženje općinskih vlasti Livna da za adaptaciju donirane kuće (vakuf) nema dozvole bilo bi uvjerljivo da su jednaka prava za sve građane i na svakom mjestu u državi BiH, uključujući i pravo starice Fate Orlović da se ukloni bespravno podignuta crkva u njezinom privatnom dvorištu", ističe Cerić u pismu.

On ocjenjuje da organiziranje peticije s 1.500 potpisa, isključivo katolika Hrvata, da se zabrani adaptacija donirane kuće za mesdžid, muslimanski vjerski objekt bez munare, upućuje na zaključak da se u općini Livno vodi organizirana diskriminacija na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

Također je naveo da mu je u razgovoru sa čelnikom vladajuće stranke HDZ-a BiH da se omogući legalizacija adaptacije donirane kuće za vjerske potrebe muslimana prije ramazana, rečeno da je HDZBiH nemoćna to učiniti zbog izvjesnog Jakova Perkovića zvanog Zmija.

"Razgovarao sam i s premijerom Federacije BiH i zamolio ga da se omogući muslimanima u džematu Sturba, koji inače pate od samoće i nezaposlenosti, da nađu bar malo duhovnog mira na zajedničkom mjestu za molitvu za vrijeme ovogodišnjeg ramazana. Rečeno mi je da je premijer Federacije BiH nemoćan da bilo šta učini o ovom pitanju, jer je to stvar lokalne općinske vlasti koju čine predstavnici konstitutivnih naroda Hrvata i Bošnjaka", kazao je reis Cerić.

Naglašava da se Inzku obratio jer domaća koaliciona vlast u Livnu odlično surađuje u demonstraciji sile nad dvadesetak nezaštićenih muslimanskih porodica u Sturbi, "koji nisu "novi" odnekud došli muslimani, već su to "stari", drevni muslimani Bošnjaci.

"Te muslimane Bošnjake svi u Livnu dobro poznaju, posebno općinska vlast, kojoj oni uredno plaćaju porez da bi im, umjesto dozvole za adaptaciju donirane kuće za njihove vjerske potrebe ta vlast poslala buldodžder s policijom da nad njima vrši duševni teror", smatra Cerić.

Zaključujući obraćanje pismom, Mustafa Cerić je kazao Inzku da je dobro što se kao visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU za BiH pobrinuo da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi vrati zgrada Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, ali da bi isto tako bilo dobro da se pobrine i da se pravoslavna crkva izmjesti iz privatnog vlasništva Fate Orlović te da iskoristi svoje ovlasti da bi omogućio muslimanima Bošnjacima u džematu Sturba da legalno i u miru adaptiraju doniranu kuću za njihove vjerske potrebe.

On smatra očitim da domaća vlast u Livnu odbija to učiniti, navodeći Inzku da bi bilo dobro da posjeti selo Sturba, općina Livno, te porazgovara s tamošnjim muslimanima Bošnjacima da bi se na mjestu događaja uvjerio da se nad njima vrši diskriminacija na vjerskoj i nacionalnoj osnovi.

"Gospodine Inzko, nije korektno da muslimani Bošnjaci u Sturbi iznova preživljavaju traume policijske bahatosti i da im se vraćaju slike iz vremena kada su ih odvodili u logore. Tolerancija je najviši stupanj moći, a netolerancija je znak slabosti i kukavičluka. U nadi da će vas ovo pismo zateći u dobrom zdravlju, primite izraze mojeg osobitog poštovanja", zaključio je reisu-l-ulema Cerić u pismu visokom predstavniku Valentinu Inzku.