BiH
81

RS: U planu donošenje zakona o zaštiti srpskog jezika i pisma

SRNA
Dane Malešević (Foto: Klix.ba)
Dane Malešević (Foto: Klix.ba)
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izjavio je da resorno ministarstvo ima u planu donošenje zakona o zaštiti srpskog jezika i ćirilice.

Malešević je rekao danas novinarima u Banjoj Luci da resorno ministarstvo ima radni materijal ovog zakona, ali da još nije siguran kada će biti upućen u nacrtu u Narodnu skupštinu RS-a.

"Još se radi na tom dokumentu i vidjećemo na koji način ga uputiti u Narodnu skupštinu i da li će uopšte ugledati svjetlo dana, jer to ne zavisi samo od resornog ministarstva", istakao je Malešević.

On je rekao da očuvanje srpskog jezika i pisma ne zavisi samo od aktivnosti resornog ministarstva, već i od mnogih drugih, pa i građana koji žive u Republici Srpskoj.

Komentarišući izbor Milana Mataruge za rektora banjalučkog Univerziteta na jučerašnjoj sjednici Senata ovog univerziteta, Malešević je rekao da je zadovoljan izborom bilo kojeg kandidata koga bira akademska zajednica.

"Nisam taj koji se petlja u izbor rektora Univerziteta, ako su zadovoljni studenti koji su u Senatu i profesori koji su ga birali", istakao je Malešević.

On je izrazio uvjerenje da će imati dobru saradnju sa novim rektorom jer je riječ o mladom čovjeku koji ima iskustva prorektora.