BiH
0

Dekan PMF-a Rifat Škrijelj izabran za novog rektora Univerziteta u Sarajevu

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Rifat Škrijelj izabran je za novog rektora Univerziteta u Sarajevu na današnjoj Izbornoj sjednici Senata UNSA.

Konkurs za izbor rektora Univerziteta u Sarajevu za mandatni period 2016-2020. godine objavljen je 31. marta 2016. godine, a na ovu funkciju prijavila su se ukupno četiri kandidata. Pored Škriljelja kandidati su bili Muharem Avdispahić, bivši rektor i profesor na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu Faruk Čaklovica i profesor i bivši dekan Mašinskog fakulteta u Sarajevu Ejub Džaferović

Komisija za provođenje procedure izbora rektora Univerziteta u Sarajevu za mandatni period 2016-2020. godine koju čini pet redovnih profesora Univerziteta u Sarajevu oformljena je da izvrši uvid u zaprimljene prijave na Konkurs, te o istom podnese izvještaj Senatu o prijavljenim kandidatima, sa listom kandidata koji ispunjavaju uvjete utvrđene Konkursom za izbor rektora Univerziteta u Sarajevu, kojeg bira Senat.

Na Izbornoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu za rektora je izabran Rifat Škriljej, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta koji je i ključni čovjek unutar SDA kada se radi o politici obrazovanja.

Podsjećamo, na posljednjem Kongresu SDA upravo je on predstavio planove ove stranke o oblasti obrazovanja. Škriljelj je i član aktuelne komisije za izmjenu zakona o visokom obrazovanju te, koliko je poznato, uživa apsolutnu podršku unutar SDA. Također, prema prećutnom dogovoru kako su mediji ranije pisali poziciju rektora SBB je prepustio SDA.

Mandat rektora, u pravilu, započinje 1. oktobra u godini u kojoj je izabran, a prestaje 30. septembra u godini u kojoj mu ističe mandat.

Više o procesu izbora rektora Univerziteta u Sarajevu pročitajte ovdje.