BiH
0

Rifat Škrijelj, novi rektor UNSA: Vratit ću multietničku sliku Univerzitetu u Sarajevu

Piše: A. B.
Rifat Škrijelj (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Rifat Škrijelj (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Rifat Škrijelj novi je rektor Univerziteta u Sarajevu. Njega je danas na Izbornoj sjednici Senata UNSA sa 28 glasova izabrala Komisija za provođenje procedure izbora rektora Univerziteta. Škrijelj istaknuo da će mu osnovna zadaća u narednom periodu biti će vraćanje multietničke slike sarajevskom Univerzitetu.

"Mediji će imati otvorenija vrata za saradnju sa Univerzitetom. Poruke koje ću upućivati javnosti bit će poruke transparentnijeg rada, podizanja kvaliteta nastavnog procesa, bliže saradnje sa zakonodavnim i izvršnim organima u Bosni i Hercegovini i uspješnija međunarodna saradnja. Trebali bismo prevazići problem koji se u posljednje vrijeme pojavljuje na relaciji mendžment - Upravni odbor. Najprioritetniji zadatak u čiju ću realizaciju krenuti u oktobru je izrada studije koja će nam dati saznanja o finansijskim prilivima i ljudskim resursima", izjavio je Škrijelj.

Dodao je kako također planira rješavati pitanje finansiranja Univerziteta, kao i finansiranje objekata u Kampusu UNSA kako bi mogli smjestiti određene organizacione jedinice, kao što su Akademija scenskih umjetnosti, Muzička akademija, Fakultet zdravstvenih studija, Institut za historiju i slično.

Novoizabrani rektor je istaknuo da mu mnogo znači podrška njegovih kolega koji su ga danas izabrali. Ističe da neće "teret" rektora nositi sam, da će vratiti multietničku sliku sarajevskom Univerzitetu i svim organima ove ustanove, koja je potpuno bespotrebno bila narušena u proteklim decenijama. Prema njegovom mišljenju, ova obrazovna ustanova će se razlikovati od svih ostalih u regionu. Škrijelj je pet godina bio dekan Prirodno-matematičkog fakulteta, te ističe kako ima praksu u radu sa oko 3.000 studenata i 194 zaposlene osobe.

"Preslikat ću model tadašnjeg rada jer je bio uspješan, a i studenti su bili zadovoljni. Siguran sam da su tamo odlični studenti, jer su se generacije koje sada studiraju rađale u najtežim trenucima historije ove zemlje i oni će znati cijeniti svaki dostignuti korak naprijed. Zajedno sa studentima ćemo raditi na unaprijeđenju rada Univerziteta u Sarajevu", zaključio je.