BiH
148

RS i dalje ne priznaje metodologiju o popisu stanovništva, Kremić pisao Wigemarku, Inzku i Zvizdiću

Piše: S. H.
Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statistiku (Foto: Klix.ba)
Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statistiku (Foto: Klix.ba)
Bura zbog objavljivanja rezultata popisa stanovništva se ne smiruje. Poslanici iz Republike Srpske (RS) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH danas će tražiti raspravu o usvojenoj metodologiji za obradu rezultata popisa stanovništva. Zbog očiglednog pritiska reagovao je direktor Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić koji je poslao pismo šefu delegacije EU u BiH Larsu Gunnaru Wigemarku, visokom predstavniku Valentinu Inzku te predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću.

Vlada RS smatra da je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić nezakonito potpisao odluku o usvajanju jedinstvene metodologije za obradu podataka popisa stanovništva u BiH te su najavili zahtjev Vijeću ministara BiH da razmatra donesenu odluku.

Poslanici iz RS-a smatraju da nije postojala entitetska saglasnost da se usvoji neophodna metodologija, zbog čega ne žele pristati na daljnju proceduru obrade podataka i konačnu objavu rezultata popisa do 1. jula ove godine.

"Najave već usvojene Odluke ili eventualno mijenjanje tako donesene odluke su neosnovane i suprotne odredbama zakona tako da bi razmatranje Vijeća ministara BiH u tom pravcu bilo protivno principima zakonitosti, samostalnosti i konačnosti, a i predstavljalo bi korištenje ovlasti koje nisu date Vijeću ministara BiH kao kolektivnom tijelu na osnovu zakonskih propisa", istakao je Kremić u pismu visokim zvaničnicima.

Iako je Zakonom o statistici BiH naglašeno da Agencija za statistiku BiH utvrđuje jedinstvenu i međunarodno uporedivu metodologiju popisa stanovništva sa svim njenim kriterijima, poslanici iz RS-a traže reakciju Vijeća ministara o usvojenoj metodologiji.

"Radi se o nadležnosti koja nije prenosiva na druge organe, niti je predviđeno njeno povjeravanje drugim organima, tako da ni Vijeće ministara BiH nije ovlašteno da razmatra ili procjenjuje sadržaj Odluke kojom se utvrđuje Jedinstveni program obrade podataka Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH. Takvim bi postupkom Vijeće ministara BiH kršilo sve zakonske propise, kao i utvrđenu nadležnost shodno Zakonu o Vijeću ministara BiH te bi prekoračilo svoju nadležnost i svoje službene ovlasti, bilo kakvo donošenje odluke predstavljalo bi ponašanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u sferi zloupotrebe prava", naglašava Kremić.

Da Vijeće ministara BiH nije nadležno o popisu stanovništva potvrdio je u izjavi i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je kazao da je sve što se odnosi na popis stanovništva u nadležnosti državne Agencije za statistiku i entitetskih zavoda.

"Očekujemo da Vijeće ministara BiH kao kolektivni izvršni organ neće sebi dozvoliti takvo postupanje zato što bi to bila negacija vladavine prava, principa zakonitosti, samostalnosti, konačnosti i pravosnažnosti kao osnovnih pravnih načela organizacije i rada organa uprave jedne države kao i narušavanje principa hijerahije pravnih akata i povreda principa zakonitosti i ustavnosti te bi postojao pravni okvir da Visoki Predstavnik shodno Anexu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma primijeni svoje ovlasti i poništi takvu odluku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine", zaključuje Kremić u svom pismu.

Od 25. do 27. maja u BiH će boraviti predstavnici Međunarodne monitoring misije gdje će u tehničkom i stručnom smislu učestvovati u daljnjem procesu obrade podataka i objave rezultata popisa.