BiH
27

NSRS: Vlada RS-a da predloži Zakon o popisu kako bi entitet sam objavio podatke

Piše: Er. M. i S. H.
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Narodna skupština RS (Foto: SRNA)
Zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su zaključke kojim su zadužili Vladu RS-a da pristupi predlaganju Zakona o popisu kako bi se stvorili uvjeti da Republički zavod za statistiku objavi rezultate popisa stanovništva u tom entitetu.

Zaključci stupaju na snagu danom usvajanja i objavom u Službenom listu, a kako je istaknuto, NSRS će se potruditi da oni već sutra budu objavljeni.

Republički zavod za statistiku pristupit će procesu objave podataka ako direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić ne povuče odluku o popisu stanovništva.

"NSRS ne prihvata nezakonitu i štetnu odluku o Jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, kućanstava i stanova u BiH, koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić. Organi i institucije RS-a neće ni priznati, ni objaviti rezultate popisa čiji sadržaj smatraju spornim i oni za RS neće proizvoditi nikakva pravna dejstva", saopćeno je iz Narodne skupštine RS-a nakon sjednice.

Na dnevnom redu današnje 17. posebne sjednice NSRS-a našla se samo jedna tačka dnevnog reda, a to je Informacija o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Sjednicu su zatražili klubovi poslanika SNSD, DNS, SP, SDS - K i narodni poslanik Ilija Stevančević. Posebna sjednica je zatražena jer srpski politički predstavnici smatraju da je nezakonita i neprihvatljiva odluka Agencije za statistiku BiH o metodologiji obrade podataka popisa, te traže da se stavi van snage.

Prije izjašnjavanja zastupnika NSRS-a o zaključcima, prisutnima se obratila i direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković, koja je potvrdila ranije iznesene stavove, a to je da je direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić nezakonito potpisao odluku o usvajanju jedinstvene metodologije za obradu podataka.

Zastupnicima u NSRS-u obratio se i predsjednik SDS-a i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, koji je kazao kako političke stranke u FBiH ne žele učestvovati u rješavanju nesuglasica o popisu stanovništva.

"Kada govorimo o popisu, sve vrijeme postoje dvije strane. To je Zavod za statistiku RS-a koji želi poštovati zakon i na drugoj strani Agenciju za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku i IMO tim koji demonstriraju sve što je suprotno zakonu o popisu stanovništva. Ovdje se želio provesti popis samo jednog, većinskog naroda, a ne popis stanovništva", kazao je zastupnik Radovan Višković.

Prisutnima se obratio i predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je već ustaljeno za sve okrivio međunarodnu zajednicu i pravosudne institucije BiH ističući kako su "najjači politički centar u BiH Sud BiH i Tužilaštvo BiH".

Dodik je kazao da je riječ o "lažljivim popisnim podacima" koji su, kako navodi, gori od rezultata popisa iz 1991. godine te da ih treba u potpunosti odbaciti. On je istakao i kako "BiH ne može uspjeti preglasavanjem RS-a".

Jedan od potpredsjednika NSRS-a, Senad Bratić iz koalicije Domovina, kazao je kako NSRS uopće nema nadležnost da raspravlja o ovom pitanju.

Podsjećamo, problem u vezi s objavom rezultata popisa stanovništva u BiH nastao je nakon što je direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić potpisao odluku o obradi podataka u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva i međunarodnim preporukama. Političarima iz RS-a sporna je bila Jukićeva odluka po kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

Ubrzo nakon usvajanja odluke sazvana je hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sa jednom tačkom dnevnog reda, a koja je glasila: Informacija Vijeća ministara BiH o Odluci o usvajanju Jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine koju je donio direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić.

Zastupnički dom odbacio je sve prijedloge zastupnika iz RS-a koji su predlagali da se naloži Vijeću ministara BiH da se izjasni o odluci Jukića, zatim da Agencija za statistiku BiH predloži usaglašeni program obrade sa entitetskim zavodima i da Vijeće ministara BiH uputi prijedlog o izmjeni Zakona o popisu u kontekstu da se produži rok za objavu rezultata popisa za 31. decembar.