{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


RS dobio novu vladu

S
29.12.2010. u 15:29
0
7
RS dobio novu vladu
0
RS dobio novu vladu
Foto: SRNA
Republika Srpska dobila je danas novu Vladu čiji je premijer Aleksandar Džombić. Novu Vladu, trinaestu u ovom entitetu, čine ministar finansija Zoran Tegeltija, unutrašnjih poslova Stanislav Čađo, pravde Džerard Selman, uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.
Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju je Željka Cvijanović, rada i boračko-invalidske zaštite RS je Petar Đokić, trgovine i turizma Gorana Zlatković, a industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević.

Ministar saobraćaja i veza RS je Nedeljko Čubrilović, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Miroslav Milovanović, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, a prosvjete i kulture RS Anton Kasipović.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica je Davor Čordaš, zdravlja i socijalne zaštite Ranko Škrbić, nauke i tehnologije Jasmin Komić, a ministar porodice, omladine i sporta je Nada Tešanović.

Novoizabrani premijer i ministri u Vladi RS položili su svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini RS.

Izbor nove Vlade podržalo je 46 poslanika, protiv je bilo 30 narodnih poslanika i niko uzdržan.

Tokom poslaničke rasprave o programu rada i sastavu nove Vlade RS, šef poslaničkog kluba SNSD-a Željko Mirjanić izrazio je uvjerenje da će nova Vlada opravdati povjerenje građana i nastaviti sa započetim reformama.

"Pred nama je izbor koalicione Vlade, jer u svom programu SNSD sarađuje sa drugim političkim strankama koje imaju slična politička opredjeljenja utemeljena na demokratskim principima", istakao je Mirjanić.

On je naglasio da u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti RS nema krize, te da su na vrijeme usvojeni Budžet i Ekonomska politika RS za 2011. godinu.

Šef Poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica rekao je da SDS neće podržati novu Vladu RS, jer su u njoj uglavnom zastupljeni ministri iz regije Banjaluka, a ne iz čitave RS.

Govedarica je rekao da će SDS sačiniti svoj presjek o radu nove Vlade RS u prvih 100 dana.

On je izrazio bojazan da RS u naredne četiri godine ulazi u još veću finansijsku krizu, ali da SDS pozdravlja najavu mandatara Džombića da nova Vlada neće ići u privatizaciju prirodnih bogatstava u RS.

Govedarica je rekao da nova Vlada, ukoliko želi da se obračuna sa kriminalom i korupcijom, mora stati u kraj nerasvijetljenim ubistvima, poput ranijeg ubistva potpredsjednika SDS-a Branislava Garića u Doboju.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Zoran Đerić rekao je da PDP neće podržati sastav nove Vlade RS, jer ne pruža jasnu viziju izlaska RS i ekonomsko-socijalne krize.

"Novu Vladu RS uglavnom je sastavio predsjednik RS Milorad Dodik, kao najveći politički autoritet u RS. U RS se uvodi novi predsjednički sistem sličan onom u Srbiji", smatra Đerić.

Đerić navodi da je u ekspozeu mandatara moralo biti više govora o jasnoj dinamici i preciznim rokovima izvršenja Programa rada nove Vlade RS, kako bi se stvorila nova radna mjesta i poboljšao život građana u RS.

Poslanik DNS-a Spomenka Stevanović rekla je da će ova stranka podržati izbor nove Vlade RS u kojoj će DNS imati dva ministarska mjesta. Ona je dodala da je RS neupitna za ovu stranku, koja se zalaže za ustavno-pravni poredak BiH i dosljednu primjena Aneksa četiri Dejtonskog sporazuma.

Poslanik Socijalističke partije i Partije ujedinjenih penzionera Saša Čudić rekao je da će ovaj klub podržati ekspoze i sastav nove Vlade, ističući da je uvjeren da će ona obezbijediti ekonomsku stabilnost i socijalnu pravdu.

Poslanik Demokratske partije Dragan Čavić rekao je da ova stranka neće podržati novu Vladu RS i da će imati kritički odnos prema Vladi, kako bi se poboljšalo standard i život građana u RS.

Poslanik SDP-a BiH Slobodan Popović smatra da će izborom Džombića za predsjednika Vlade RS biti povrijeđen Ustav RS na poziciji konstitutivnosti naroda, jer ni na jednoj ključnoj poziciji u RS nije izabran Bošnjak.

Poslanik SDS-a Nenad Stevandić smatra da su kriminal i korupcija u državnim institucijama najveća opasnost po opstanak RS.

"Borba protiv kriminala i korupcije trebalo je da bude prioritet rada svih institucija u RS", zaključio je Stevandić.

Poslanik Narodne demokratske stranke Krsto Jandrić rekao je da ova stranka podržava novu Vladu RS, jer ona ima apsolutnu skupštinsku većinu i bez obzira na to da li se ova stranka nalazi u poziciji ili opoziciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: