{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas izbor nove Vlade RS-a

F
29.12.2010. u 11:06
0
0
Danas izbor nove Vlade RS-a
0
Danas izbor nove Vlade RS-a
Aleksandar Džombić
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu je izbor nove Vlade RS-a počela je danas u Banjoj Luci.
Mandatar Aleksandar Džombić treba da saopći program rada i ministarski saziv.

U novoj entitetskoj izvršnoj vlasti bit će deset ministara iz SNSD-a, po dva resora idu Demokratskom narodnom savezu i Socijalističkoj partiji, koalicionim partnerima vladajuće stranke, jedan ministar bit će iz HDZ-a BiH i jedan je nestranačka ličnost.

Za razliku od dosadašnjeg saziva, u Vladi neće biti kadrova SDA, a deset će biti novih ministara, dok šest ostaje iz “starog” sastava.

Iz SNSD-a su naveli da će nova entitetska vlada “nastaviti kontinuitet u radu, a ne u kadrovima”.

Budući ministar finansija RS-a bit će aktuelni načelnik
Mrkonjić-Grada Zoran Tegeltija, u resoru zdravlja i socijalne zaštite ostaje Ranko Škrbić, a dosadašnje pozicije u Vladi RS-a zadržat će i ministar prosvjete i kulture Anton Kasipović, pravde Džerard Selman, unutrašnjih poslova Stanislav Čađo i ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović.

U novu Vladu RS-a ulazi Željka Cvijanović, koja je bila šefica kabineta bivšeg premijera Milorada Dodika, i vodit će resor za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, a Davor Čordaš na čelu Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a.

Ministar industrije, energetike i rudarstva bit će aktuelni direktor “Elektrokrajine” Željko Kovačević, nauke i tehnologije Jasmin Komić, dosadašnji zamjenik gradonačelnika Banje Luke, a u resor poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede dolazi poslanik SNSD-a iz Bijeljine Miroslav Milovanović.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić bit će ministar rada i boračko-invalidske zaštite, a iz te stranke za ministricu porodice, omladine i sporta dolazi Gorana Zlatković.

Resor trgovine i turizma, prema nezvaničnim saznanjima, preuzet će Nada Tešanović, poslanica SNSD-a, građevinarstva i ekologije Srebrenka Golić, dosadašnja direktorica “Službenog glasnika RS-a” dok će ministrica uprave i lokalne samouprave biti novinarka iz Prijedora Lejla Rešić.

Kada nova Vlada RS-a bude izabrana, to mora da potvrdi i Vijeće naroda RS-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: