BiH
0

SDS neće podržati Džombića za mandatara

SRNA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Srpska demokratska stranka neće podržati dosadašnjeg ministra finansija Republike Srpske Aleksandra Džombića za mandatara za sastav nove vlade jer je on odgovoran za lošu ekonomsko-socijalnu situaciju u Srpskoj u proteklom periodu, rekao je danas potpredsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Govedarica je na konferenciji za novinare u Banjaluci podsjetio da je 2005. godine prosječna plata u RS bila 465 KM, dok je u to vrijeme potrošačka korpa iznosila 901 KM, što znači da je prosječna plata participirala u potrošačkoj korpi sa 52 odsto.

On je naveo da je prošle godine prosječna plata bila 788 KM, potrošačka korpa 1.613 KM, što znači da je potrošačka korpa u prosječnoj plati participirala sa 48 odsto.

"Ista je situacija kada je riječ o penzijama u RS. Prosječna penzija u 2005. godini bila je 206 KM i participirala je u prosječnoj plati sa 44 odsto, dok je penzija u 2009. godini iznosila 320 KM i sa 40 odsto je participirala u prosjelčnoj plati", naglasio je Govedarica.

Govedarica je rekao da je za vrijeme Vlade RS u kojoj je ministar finansija bio Aleksandar Džombić banjalučka berza "doživjela kolaps".

On je istakao da je iz pisma namjera sa MMF-om bilo vidljivo da će u Srpskoj  biti ugrožena boračka populacija, penzioneri i mnogi administrativni radnici, jer je kredit MMF-a bio "skrojen" za tekuću likvidnost u RS.

"Fondovi u RS su u kolapsu, jer je Penzijski fond nedavno uzeo od Vlade pozajmicu od 40 miliona KM, a Penzijsko-rezervni fond je pravio propuste, kršio zakone u vrijeme dok je Džombić bio ministar finansija RS", naglasio je Govedarica, koji tvrdi da je Džombić imao "diskriminatorski odnos prema lokalnim zajednicama u RS gdje je na vlasti SDS".
On je rekao da će SDS u naredne četiri godine u parlamentu biti "jaka, stabilna, konstruktivna, energična i kritična opoziciona masa" i potvrdio da je SDS spreman da podrži izbor Mladena Ivanića za delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine RS, pod uslovom da PDP podrži kandidata SRS RS Milanka Mihajlicu za delegata u Vijeću naroda RS.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je mandatar za sastav nove vlade RS Aleksandar Džombić, dosadašnji ministar finansija. Dodik je novinarima u Banjaluci rekao da će Džombićeva dužnost biti da u što kraćem roku obavi konsultacije i formira novi kabinet koji će predložiti Narodnoj skupštini da bi Srpska provela izborne rezultate.