Aleksandar Džombić
0

"Sljedeće sedmice novi sastav vlade"

SRNA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske (RS) Aleksandar Džombić istakao je da bi sljedeće sedmice trebalo da bude završen prijedlog za sastav nove vlade.

Džombić je rekao da bi u nedjelju ili ponedjeljak, 28. ili 29. novembra, trebalo da budu završeni svi konsultativni sastanci sa predstavnicima političkih stranaka i raznih udruženja o formiranju novog kabineta.

"Razgovori nikada nisu laki, ali očekujem da ćemo ih uspješno završiti i sljedeće sedmice imati sastav nove vlade RS", naglasio je Džombić za Radio-televiziju RS i dodao da neće doći do promjene broja ministarstava i strukture vlade.

"Rano je govoriti o imenima, jer konsultacije tek počinju, ali pošto je ovdje riječ o vladi kontinuiteta, sasvim sigurno   da će se jedan broj ministara naći i u budućoj vladi" naglasio je Džombić. 
	
On je pojasnio da će buduća vlada nastojati da predano radi na započetim reformama i na onima za koje su stvoreni preduslovi, da će je karakterisati značajna ulaganja u elektroenergetski sektor, poljoprivredu, finalizaciju prerade i prehrane, infrastrukturu, te da neće biti zaboravljene ni započete reforme u socijalnom sektoru i penzionom sistemu. 

"Moramo u poljoprivredi formirati prehrambeni sektor, da tamo gdje imamo potencijala radimo finalne proizvode. Prioritet su nam proizvodnja hrane i vode, te elektroenergetski sektor. Moramo revitalizovati industriju koja će otvarati nova radna mjesta", naglasio je Džombić. 

On smatra da postoje šanse da se u RS stvori stabilan privredni ambijent za strana ulaganja. 
Govoreći o činjenica da je na sjednici Izvršnog odbora SNSD-a jednoglasno izabran za mandatara za sastav nove vlade, iako je bilo više kandidata, Džombić je istakao da to pokazuje da je ova partija najsnažnija u RS i BiH i da ima veliki broj kandidata za sve funkcije, pa i za mandatara. 

On smatra da ne bi bila greška ni da je izabran neko drugi, jer su svi kandidati o kojima se raspravljalo bili kvalitetni, što može samo jedna snažna politička opcija koja ima veliki kadar koji može da preuzme odgovornost u narednom periodu, kao što je uradila i u prethodnom.  

"Velika je čast i privilegija biti ministar u Vladi RS, a posebno kada vam neko povjeri da formirate vladu i budući tim. Ja sam do sada svoju funkciju shvatao više kao obavezu i odgovornost, i to ću raditi i u narednom periodu, a daću sve od sebe da sa svojim saradnicima opravdam povjerenje koje mi je ukazano", poručio je Džombić. 

On je dodao da od svojih budućih saradnika očekuje bespoštedan angažman, te da, prije svega, moraju da shvate da je to obaveza, a ne privilegija i da se samo takvim angažmanom može postići rezultat. 

Džombić je rekao da je za sutra zakazan konsultativni sastanak sa predstavnicima Privredne komore RS i Unije udruženja poslodavaca RS, za četvrtak sa predstavnicima SNSD-a i koalicinim partnerima, te ostalim političkim partijama, nakon čega slijede sastanci sa predstavnicima sindikata i penzionera, a u nedjelju sa predstavnicima Boračke organizacije. 

Prema njegovim riječima, predviđeni su sastanci i sa predstavnicima omladinskih organizacija, Unije studenata i Saveza opština i gradova.
Predsjednik RS Milorad Dodik dodijelio je danas dosadašnjem ministru finansija RS Aleksandru Džombiću mandat za sastav nove vlade. Dodik je rekao da će Džombićeva dužnost biti da u što kraćem roku obavi konsultacije i formira novi kabinet koji će predložiti Narodnoj skupštini RS da bi RS provela izborne rezultate.