SNSD jednoglasan
0

Džombića za premijera RS-a

Piše: F. B.
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić, dosadašnji ministar finansija u Vladi Republike Srpske bit će mandatar a samim tim i novi premijer Vlade RS-a. Ovo je odlučeno nakon sinoć održane sjednice Izvršnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Tako je Džombić isplivao ispred favoriziranog Slavka Mitrovića, dugogodišnjeg čovjeka iza kulisa Dodikove politike, koji je dugo vremena važio za najozbiljnijeg kandidata za Dodikova nasljednika. S obzirom da je Mitrović u startu odbio Dodikovu ponudu, bilo je teško očekivati da će ovaj izakulisni meštar da se predomisli. Ipak, Dodik je čekao do posljednjeg dana da njegov prijatelj konačno se odredi.

Protiv Mitrovićeve kandidature bio je protiv jedan cijeli svijet okupljen oko Dodika, blizak Željku Kopanji, vlasniku Nezavisnih novina i Glasa Srpske, koji je tim povodom i napisao opširno pismo u kojem je Dodika upozorio na pogubnost kružoka kojim je Milorad Dodik okružen. Također, Banjalučani nisu bili skloni ni Ranku Škrbiću, dosadašnjem ministru zdravstva, inače Miloradovom kumu, koji u poslovnim krugovima ne uživa povjerenje.

S druge strane, Džombić, koji je dobio jednoglasnu podršku Izvršnog odbora SNSD-a, upućen je u sve finansijske transakcije dosadašnjeg režima i predstavlja kontinuitet dosadašnje politike. To znači da se i Željko Kopanja, ali i drugi vlasnici medija u RS-u na koje Dodik računa u nastupajućem turbulentnom vremenu, mogu osloniti kada recesija zakuca na vrata.