Pravobranilac razočaran
0

RS braći Alijagić mora isplatiti osam miliona KM

FENA
Pravobranilac Republike Srpske Slobodan Radulj razočaran je, po tu instituciju, negativnim ishodom u "slučaju Alijagić".

Ustavni sud BiH u subotu nije prihvatio zahtjev da preispita svoju odluku u tom slučaju, čime su praktično iscrpljena sva pravna sredstva u BiH za pobijanje odluke prema kojoj Republika Srpska braći Alijagić mora da isplati oko osam miliona maraka na ime duga i kamata za ratnu štetu u slučaju "srebrne elektrode".

"Ono što je čudno i što nikako ne možemo prihvatiti jeste da je Ustavni sud BiH sebi dozvolio da bude četvrti stepen i da poništi odluke koje je donio Vrhovni sud RS-a, u kojem je utvrđeno da se ne radi o srebrnim elektrodama. Sada ispada da je Ustavni sud sebi dozvolio i da odlučuje o takvim pitanjima", ustvrdio je Radulj za Radio RS-a.

Najavio je ipak da će svoj konačni sud o ovom pitanju dati naknadno.

Braća Alijagić su još prije nekoliko godina tužili Općinu Trebinje i RS za ratnu štetu, jer im je, kako tvrde, iz limarske radnje, na početku rata u BiH, ukradeno četiri tone srebrnih elektroda.

Presudom Okružnog suda iz Trebinja iz 2004. godine naloženo je RS, Općini Trebinje i "Metalcu" da Alijagićima isplate blizu 36 miliona naknade za materijalnu štetu za oduzeti repromaterijal, mašine i nastale kamate, ali je nakon žalbe Pravobranilaštva RS-a presudu trebinjskog Okružnog suda preinačio Vrhovni sud RS, naloživši da Alijagićima bude isplaćeno 1,2 miliona KM nadoknade za pričinjenu štetu, kao i nešto više od pola miliona maraka za kamate.

Na osnovu te presude Alijagićima je isplaćeno oko 1,8 miliona maraka.

Ustavni sud BiH je poslije toga prihvatio apelaciju braće Alijagić i potvrdio dio presude Okružnog suda Trebinje iz 2004. godine, koji se odnosi na isplatu naknade za materijalnu štetu za oduzeti repromaterijal, a iz te presude Ustavnog suda proizlazi da Alijagićima treba da bude isplaćeno dodatnih oko pet miliona maraka.

Na tu odluku Ustavnog suda BiH apelaciju je podnijelo Pravobranilaštvo RS, koja je u subotu odbačena.

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić nije danas želio da komentira odluku Ustavnog suda BiH u ovom i predmetu "Malbašić" – "Borac" Travnik, dok se, kako kaže, ne upozna s detaljima.