Zbog hapšenja
0

Mirku Šaroviću bit će isplaćeno 88.000 KM

SRNA
Mirko Šarović
Mirko Šarović
Presudom Suda BiH nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Mirku Šaroviću biće isplaćeno 88.000 KM zbog neosnovanog lišavanja slobode za period od jedne godine.

Na ime naknade šteta Šaroviću je dosuđen iznos od 22.000 KM, a Sud BiH odlučio je da mu na ime materijalne štete bude isplaćeno 66.000 KM, rekao je Srni Šarovićev advokat Dragiša Jokić.

On je podsjetio da je Šarović podnio tužbu Sudu nakon lišavanja slobode u predmetu "Privredna banka Srpsko Sarajevo".

Šarović je Sudu BiH podnio tužbu zbog materijalne i nematerijalne štete nanesene njemu i njegovoj porodici, navodeći da je time želio da podstakne Sud BiH da ubuduće vodi računa o građanima i da ih zaštiti, i pravno i ljudski.

On je ranije izjavio da su pojedinci iz međunarodne zajednice inicirali optužnicu protiv njega, koja se odnosi na izmišljenu aferu "Orao" u Bijeljini, prodaju opreme i naoružanja Iraku, zloupotrebu položaja u vezi sa tadašnjom  Privrednom bankom Srpsko Sarajevo, kao i pomaganje optuženih za ratne zločine.

Šarović je zbog afere "Orao" uhapšen u novembru 2005. godine, a Sud BiH ga je kasnije oslobodio optužbi za organizovani kriminal.