{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Republiku Srpsku tužile i žrtve "Tuzlanske kapije"

F
3.1.2011. u 11:30
0
68
Republiku Srpsku tužile i žrtve "Tuzlanske kapije"
0
Republiku Srpsku tužile i žrtve "Tuzlanske kapije"
Groblje na Slanoj Banji: Pobijena mladost
Pravobranilaštvu Republike Srpske stiglo je oko 400 tužbi građana Tuzle za naplatu nematerijalne ratne štete, a kao osnov uzeta je presuda generalu bivše Vojske RS-a Novaku Đukiću u slučaju “Tuzlanska kapija”.
Slobodan Radulj, pravobranilac RS-a potvrdio je za banjalučku Alternativnu televiziju da je riječ o pojedinačnim tužbama za koje tvrdi da su “neosnovane”.

Pravobranilaštvo RS-a u narednom period mora dati odgovor na te tužbe.

“Očekujem da, tek kada pošaljemo naš odgovor, sud eventualno zakazuje raspravu. Naš je prijedlog da se tužbe odbace imajući u vidu više razloga. Tužbe su neuređene, tu je i nenadležnost suda u Sarajevu i ne može RS biti tužena u cijelom ovom postupku”, tvrdi Radulj.

Novak Đukić je osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina koji je počinjen nad civilima u Tuzli u dijelu grada zvanom Kapija kada je u granatiranju usmrćena 71 osoba, a ranjeno još preko 130.

Podsjećanja radi, sredinom decembra u Pravobranilaštvo RS-a stigle su i tužbe civilnih žrtava rata u Sarajevu, koje su do sada podnijele oko 1.400 tužbi protiv RS-a i traže odštetu od oko 900 miliona maraka.

Radi se, naime, o tužbama osoba koje traže odštete zbog granatiranja Sarajeva tokom rata, a kao osnov, uzeli su presudu Stanislavu Galiću, komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a.

Tada je Radulj potvrdio da su angažirali sve raspoložive resurse i da u roku od 30 dana treba da odgovore na tužbene zahtjeve.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: