Sud BiH
0

Odbijeno ponavljanje postupka Novaku Đukiću za granatiranje Tuzlanske kapije

FENA
Groblje na Slanoj Banji: Pobijena mladost
Groblje na Slanoj Banji: Pobijena mladost
Sud Bosne i Hercegovine u Sarajevu odbio je zahtjev za ponavljanje postupka protiv Novaka Đukića, bivšeg generala Vojske Republike Srpske, osuđenog na 25 godina zatvora zbog granatiranja "Kapije" u Tuzli.

Zahtjev za ponavljanje postupka sudu su uputili osuđeni i njegov branilac Nebojša Pantić, navodeći da imaju "novi dokaz" koji nije mogao biti predstavljen u toku prvostepenog postupka, a koji je "u vezi s drugim dokazima, podoban da prouzrokuje oslobađanje osuđenog".

U septembru 2010. godine, Đukić, bivši komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske, pravosnažno je osuđen na 25 godina dugotrajnog zatvora jer je 25. maja 1995. naredio granatiranje Tuzle iz topova 130 mm, kada je na tuzlanskoj Kapiji stradala 71 osoba, a više od 150 ranjeno.

Istom presudom Đukić je oslobođen krivnje da je tri dana poslije također naredio granatiranje Tuzle.

Odbrana je nakon drugostepene presude tražila od Suda ponavljanje postupka, između ostalog i zbog tvrdnji da je Đukiću bilo uskraćeno pravo na odbranu.

"Osuđenom su dokazi Tužilaštva dostavljeni na CD-u, a u pritvoru dvije godine nije mogao koristiti tehniku, čime je bio spriječen da izvrši uvid u analizu dokaza na video zapisima. Tek u žalbenom postupku je dobio odobrenje za korištenje kompjutera te je izvršio pregled sadržaja videomaterijala i uočio nove činjenice koje nisu bile predmet analize i ocjene u dosadašnjem postupku", ističe odbrana.

Tužilaštvo BiH je ovaj zahtjev smatralo neosnovanim, s čim se složio i sud, ocijenivši da je odbrana u toku postupka imala mogućnost da uvede sve dokaze, što je propustila učiniti.

"Zahtjev za ponavljanje postupka u pogledu pojavljivanja novih činjenica i novog dokaza u predmetnom slučaju je u potpunosti neosnovan.

Naime, postavljen je kumulativni uslov, koji podrazumijeva da nove činjenice i novi dokazi moraju biti novi po svojoj suštini, sadržaju, (...) i da imaju takav značaj da su podobni da prouzrokuju oslobađanje osuđene osobe. Niti jedan od ova dva uslova u konkretnom slučaju nije ispunjen", zaključak je suda.

Kad je riječ o nemogućnosti pregledanja dokaza, sud smatra da je optuženi tokom cijelog postupka imao branioca po službenoj dužnosti koji je mogao pregledati sve dokaze te njihov sadržaj "prenijeti osuđenom u cilju pripremanja strategije odbrane".

"Pravo osuđenog je u potpunosti ispoštovano navedenom činjenicom", zaključeno je u odluci na koju nema žalbe, javio je BIRN.