BiH
0

Rozita Šimić prešla u Kantonalni sud i imenovana za predsjedavajuću sutkinju u predmetu Bosnalijek

Klix.ba
Tužilaštvo KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nakon što je prije desetak dana iz Općinskog suda Sarajevo počela raditi u Kantonalnom sudu Sarajevo, Rozita Šimić je imenovana za predsjedavajuću Vijeća sudija ovog suda u predmetu Bosnalijek, saznaje Klix.ba.

Informaciju o imenovanju sutkinje Šimić potvrdilo nam je i Tužilaštvo KS.

"Tačno je da je Tužilaštvo KS zatražilo od predsjednika Kantonalnog suda u Sarajevu da nas se obavijesti ko će predsjedavati Vijećem sudija u predmetu Edin Arslanagić i drugi. Obaviješteni smo da je za predsjednicu Vijeća sudija u ovom predmetu imenovana Rozita Šimić", rekla je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva KS.

Kako Klix.ba nezvanično saznaje, ista sutkinja će predsjedavati Vijećem i u predmetu GRAS. Podsjećamo, Kantonalno tužilaštvo u ovom predmetu dva puta je tražilo izuzeće sudija (Indira Jahić i Muhidin Hajdarević) zbog njihove pristrasnosti u ovom predmetu. Riječ je dva obimna predmeta na kojima se provodila višemjesečna istraga.

Treba istaći da je riječ o predmetu u kojem se Edin Arslanagić i drugi terete za organizovani kriminal kojim su oštetili budžete KS i FBiH za oko 23,8 miliona KM. Naime, Amar i Edin Arslanagić, Šefik Handžić, Hasan i Jasmin Šepo i Izet Arslanagić terete se da su bili organizatori i članovi grupe koji su međusobnim dogovorom učinili više krivičnih djela i to pranje novca, porezna utaja, krivotvorenje službene isprave i sklapanje štetnih ugovora.

U optužnici koju je Kantonalni su Sarajevo potvrdio 25. decembra, Tužilaštvo KS je predložilo, u smislu odredbi člana 17. stav 2. tačka a) Zakona o oduzimanju imovine pribavljene krivičnim djelom (Službene novine FBiH, br. 71/14 od 28.10.2015.g.), donese odluku kojom se određuju privremene mjere radi osiguranja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, zabranom otuđenja i opterećenja nekretnina ili stvarnih prava upisanih na nekretnini i zabrana otuđenja ili opterećenja dionica, vrijednosnih papira, udjela u fondovima, udjela ili poslovnog udjela uz zabilježbu zabrane kod Registra vrijednosnih papira Federacije Bosne i Hercegovine.

Tužilaštvo je također predložilo da Sud donese rješenje o privremenim mjerama kojim će naložiti bankama da osumnjičenima uskrate/zabrane da na osnovu njihovih naloga, banke vrše isplatu novčanih sredstava sa njihovih računa, te je predloženo da se od osumnjičenih u konačnici oduzme imovinska korist pribavljena počinjenjem ovih krivičnih djela u ukupnom iznosu od 23.860.562,12 KM, te nadoknadi pričinjena šteta firmi Bosnalijek d.d. Sarajevo.