Zgroženi potezom Srbije
37

Roditelji žrtava o knjizi koja negira masakr na Kapiji: Naša duša je ranjena

A. K.
Roditelji stradalih na Kapiji u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Roditelji stradalih na Kapiji u Tuzli (Foto: A. K./Klix.ba)
Objava, a potom i promocija knjige "Tuzlanska kapija – režirana tragedija" autora Ilije Brankovića uznemirila je građane Tuzle, a posebno je potresla roditelje žrtava stravičnog masakra koji se dogodio 25. maja 1995. godine.
Ilija Branković svojom knjigom koja je nastala uz podršku Ministarstva odbrane Republike Srbije pokušava osporiti pravosnažnu presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom je Novak Đukić osuđen na 20 godina zatvora. Inače, njegova prva knjiga objavljena je 2017. godine pod nazivom "Diverzija na tuzlanskom trgu Kapija".

Lejla Bučuk imala je 17 godina prilikom stradanja na Tuzlanskoj kapiji. Sve protekle godine izuzetno teško podnosi njen otac Hilmo koji ističe da se zločin počinjen u centru Tuzle nekoliko puta dosad negirao.

"Jučer sam izbjegavao čitati tekst koji se objavio u medijima vezano za promociju knjige. Moja i duše svih roditelja su ranjene, a danas sam saznao da je događaj u Beogradu organizovan od državnog ministarstva, što daje posebnu težinu. Sve ovo nas ubija, razmišljao sam da ne kažem nijednu riječ, da prećutim. Međutim, ne mogu šutjeti u ime svog djeteta koje leži u zemlji. Sada se svi moramo boriti za to da se dešavanja na Kapiji u kontinuitetu spominju", kazao je Bučuk.

Hilmo Bučuk (Foto: A. K./Klix.ba)
Hilmo Bučuk (Foto: A. K./Klix.ba)

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović jedan je od brojnih koji je ogorčen negiranjem jednog od najvećih pravosnažno osuđenih ratnih zločina u Bosni i Hercegovini u kojem je poginulo više od 70 mladih ljudi.

Kako je danas kazao, srbijanski režim decenijama primjenjuje strategiju laži, a važan dio toga je i sistematsko negiranje zločina počinjenih u Drugom svjetskom ratu, kao i ratu u Bosni i Hercegovini u periodu od 1992. do 1995. godine.

"Izvršili su rehabilitaciji Draže Mihajlovića, jednog od najvećih zločinaca Drugog svjetskog rata, Hitlerovog saveznika i velikog fašistu. Danas ga samo u Srbiji i Republici Srpskoj predstavljaju kao heroja i antifašistu. Srbijanski režim promocijom sramne knjige laži u organizaciji svog ministarstva odbrane negira ratni zločin koji je počinio pravosnažno osuđeni zločinac i ubica Novak Đukić", rekao je Imamović.

Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)
Jasmin Imamović (Foto: A. K./Klix.ba)

Smatra da je knjiga "Tuzlanska kapija - režirana tragedija" dokaz da je Vlada Srbije godinama štitila ratne zločince Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Također, potcrtao je da taj isti režim danas štiti i krije ubicu tuzlanske djece Novaka Đukića.

"Ko negira zločin, možda sprema novi zločin. Ko negira genocid, taj se možda sprema da počini novi genocid. Jedina zaštita od takvih prjietnji je ulazak BiH i NATO pakt. Pozivam nadležne organe BiH da konkretnim pravnim radnjama stanu u zaštitu žrtava ratnog zločina na Kapiji, a Vladu Srbije da po zahtjevu pravosudnih organa BiH izruči osuđenog ratnog zločinca Novaka Đukića našoj zemlji, sve u skladu sa važećim protokolom o ekstradiciji zaključenim između BiH i Srbije", nastavio je Imamović.

Prvi čovjek Tuzle pozvao je i vlade Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evropske unije, Ujedinjene nacije, Vijeće Evrope i druge organizacije da upozore Vladu Srbije da odustane od sistematskog negiranja pravosnažnim presudama dokazanih ratnih zločina i zločina genocida. Također, pozvao je i Republiku Tursku da preispita svoje odnose sa Srbijom.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

On je naglasio i to da Srbija promoviranjem knjige laži u organizaciji Ministarstva odbrane pokazuje neprijateljstvo prema žrtvama i izriče ozbiljnu prijetnju građanima Bosne i Hercegovine.

S druge strane Imamović je također stava da se treba mnogo više govoriti o dešavanjima na Kapiji u centru grada iz maja 1995. godine. Podsjetivši da je već objavljena knjiga i radio drama koja donosi sve detalje vezano za ovaj masakr, Imamović je za iduću godinu najavio otvaranje muzeja sa postavkom, a svi podaci će biti dostupni i na internetu.