{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Roditelji iz Konjević-Polja očekuju pravednu odluku suda

F
1.7.2014. u 15:27
6
0
Roditelji iz Konjević-Polja očekuju pravednu odluku suda
6
Roditelji iz Konjević-Polja očekuju pravednu odluku suda
Ročište u Osnovnom sudu u Srebrenici (Foto: SRNA)
U Osnovnom sudu u Srebrenici danas je održano ročište po prijedlogu tužitelja - djece i roditelja iz Konjević-Polja za određivanje mjere osiguranja protiv Osnovne škole “Petar Kočić”.
Ročište je imalo za cilj da se utvrdi da li je opravdano da se privremena mjera izrečena Rješenjem Osnovnog suda u Srebrenici iz maja 2014. godine zamijeni mjerom osiguranja ili se izrečena privremena mjera treba staviti van snage.

Na današnjem ročištu je rečeno da će odluka suda biti donesena u roku od osam dana.

"Današnje ročište za roditelje iz Konjević-Polja bilo je jako bitno zato što se danas raspravljalo o tome da li je opravdano da se privremena mjera zamijeni mjerom obezbjeđenja i to na način da se omogući djeci privremeno do okončanja ovog postupka da pohađaju nastavu u OŠ "Petar Kočić" ali na način koji nije diskriminirajući", rekao je u izjavi za Agenciju Fena advokat roditelja i djece iz Konjević-Polja Nedim Ademović.

Ocjenjuje da postoji veoma jak pritisak politike na sudove i ovaj postupak, kako kaže, ne teče uobičajnom brzinom.

"Ne očekujem da će biti okončan naredne dvije godine i zbog toga je izuzetno bitno da se sada donese mjera obezbjeđenja da bi se djeci osiguralo da u ovom periodu pohađaju nastavu i budu dio obrazovanog sistema RS-a, što oni i dalje žele", objasnio je Ademović.

Podvlači da roditelji očekuju pozitivan ishod ovog postupka, ali smatra da će, nažalost, on potrajati.

Na pitanje šta će biti s bošnjačkim đacima iz Konjević-Polja ukoliko odluka suda bude drugačija od očekivane, Ademović kaže da su djeca "sebi osigurala određeni način školovanja".

"Oni su birali između dva zla u ovom momentu, to je njihova odluka i ako se ne desi ova mjera obezbjeđenja to znači da će ovaj način školovanja biti i dalje zadržan sve dok se ne donese konačna presuda. Međutim, svaki mjesec i svaka godina je veoma bitna za svako dijete, prema tome oni ne smiju da budu žrtve sudskog postupka ukoliko bude nerazumno dugo trajao", ističe Ademović.

Najavljuje također da će, ukoliko presuda bude u korist roditelja, tražiti odgovarajuću odštetu.

"Izlaganje predstavnika pravnog zastupnika roditelja i djece nama je već poznato odranije i bilo je iznošeno ranijim dokazima koje smo mi u cijelosti osporili iz više razloga. Jedan od osnovnih razloga je što profesor škole ne može izlaziti iz zakonskih okvira i kršiti zakon o osnovnom obrazovanju i samim tim udovoljiti njihovom zahtjevu uvođenja tzv. nacionalne grupe predmeta koja je bila definisana privremenim sporazumom iz 2002. godine i koji je stavljen van snage", tvrdi pravni zastupnik OŠ "Petar Kočić" Savo Milošević.

On je kazao da će se škola očitovati u skladu s tim kakvo rješenje donese sud.

Član Vijeća roditelja iz Konjević-Polja Vehid Dedić rekao je Agenciji Fena da bi roditelji i djeca voljeli da budu dio obrazovnog sistema RS, jer žive tu, te žele da bude ispoštovana odluka suda.

Ističe, međutim, da ostaju pri svojim zahtjevima i da se "neće vratiti pognute glave".

"Očekujem da Sud u Srebrenici donese odluku da se škola očituje kako bi se djeca vratila u sistem i moja su očekivanja da će biti doneseno konačno rješenje. U svakom slučaju, nećemo ostati pognute glave", poručio je Dedić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: