{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odluka Suda potvrdila: Djeca iz Konjević Polja imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta

F
5.6.2014. u 11:46
15
5
Odluka Suda potvrdila: Djeca iz Konjević Polja imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta
15
Odluka Suda potvrdila: Djeca iz Konjević Polja imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta
Škola u Konjević Polju (Foto: SRNA)
Osnovni sud u Srebrenici donio je privremenu odluku kojom je naredio Osnovnoj školi "Petar Kočić" u Kravici da u roku od tri dana bošnjačkoj djeci iz Konjević Polja omogući izučavanje nacionalne grupe predmeta.
"Ovim se potvrdilo ono što tvrdimo sve vrijeme da djeca imaju pravo na nacionalnu grupu predmeta. Ova privremena mjera došla je, nažalost, poslije pet mjeseci, život se na terenu promijenio i sada je naš zadatak da vidimo kako ćemo implementaciju privremene mjere prilagoditi novonastalim činjenicama koje su se desile", kazao je u izjavi za Agenciju Fena advokat roditelja i djece iz Konjević Polja Nedim Ademović.

Predsjednik Osnovnog suda u Srebrenici Hajrudin Halilović potvrdio je za Agenciju Fena da će ovih dana biti zakazano ročište na kojem će se odlučivati o primjedbama tuženika na privremenu mjeru, nakon čega će biti donijeta konačna odluka.

Jedan od roditelja bošnjačkih đaka iz Konjević Polja Muhizin Omerović smatra pozitivnim signalom privremenu odluku Osnovnog suda u Srebrenici. Ipak, nije optimist da će se nešto promijeniti u njihovu korist.

"Sumnjam da će se bilo šta promijeniti, jednostavno mi nemamo više povjerenja. Vidjet ćemo šta će se desit jer prerano je bilo šta govoriti. Ovo je početak priče i bitno je da se sud oglasio, iako smo predugo čekali. Vrijeme će pokazati hoće li škola donijeti odluku i da li će je implementirati", rekao je Omerović.

Navodi da će njihova djeca, koja nisu pohađala nastavu u školi u Konjević-Polju jer nije uvedena nacionalna grupa predmeta, u grupama polagati završni ispit od 11. do 19. juna u Sarajevu, gdje su upisana. Također, maturanti će polagati i eksternu maturu.

"Cilj naše borbe jest da se djeca vrate u školu u Konjević Polje i da budu dio normalnog sistema obrazovanja. Međutim, nikad nećemo dozvoliti da se djeca vrate istim uslovima u kojima su bili. Tražimo minimum uslova za našu djecu", podvukao je Omerović.

Upozorava da se djeca neće vratiti u školu ako se ništa ne promijeni te da će u tom slučaju tražiti ponovo alternativu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: