BiH
61

Roditelji djece zaražene salmonelom u sarajevskim vrtićima pokreću tužbu

Klix.ba
Foto: Ilustracija/Facebook
Foto: Ilustracija/Facebook
Grupa roditelja djece koja su pohađala vrtiće JU Djeca Sarajevo, a koja su prije tri mjeseca otrovana salmonelom, odlučili su pokrenuti kolektivnu tužbu protiv ove ustanove.

Roditelji su na Facebooku napravili grupu pod nazivom Tužba protiv JU Djeca Sarajeva, kojom se žele povezati i sa ostalim roditeljima u zajedničkom cilju podizanja tužbe zbog nedavnog slučaja trovanja velikog broja djece iz sarajevskih vrtića salmonelom.

Jedna od njih je Azra Hrustemović, majka djevojčice iz jednog od sarajevskih vrtića u kojima su djeca otrovana salmonelom, koja u razgovoru za Klix.ba navodi kako je najveći problem u tome što ne može stupiti u kontakt sa roditeljima djece iz ostalih vrtića.

"Pozivamo i druge roditelje da nam se pridruže"

"Advokati su nam savjetovali kolektivnu tužbu, međutim, ne mogu doći do roditelja iz drugih vrtića budući da nismo u kontaktu. Bilo nas je mnogo u bolnici, možda su neki od njih odustali od te priče, ali možda ima i onih koji bi nam se željeli priključiti", kazala je Azra Hrustemović i pozvala ostale roditelje zainteresirane za tužbu da im se priključe.

Roditelji planiraju pokrenuti tužbu protiv JU Djeca Sarajeva.

"To je jedina firma s kojom mi imamo ugovor i ne možemo tužiti nikog drugog. Moja djeca su išla u taj vrtić i ja imam sklopljen ugovor s vrtićem, te ne mogu tužiti nijednu drugu firmu, jer s njima nisam ni sarađivala, niti odobravala tendere, njih neka tuži neko drugi", kaže Hrustemović i dodaje kako na dostojanstven način traže da neko odgovara za to što su napravili djeci.

Komentarišući otkaz direktorice JU Djeca Sarajeva Mirjane Jovanović Halilović, Hrustemović navodi:

"Znam da su neki roditelji tražili njenu ostavku, ali mi iskreno nemamo ništa od toga. Ona je dala ostavku zato što je vidjela da niko neće odgovarati budući da se štite nečiji interesi, međutim, meni iskreno njena ostavka ništa ne znači. Ko god dođe na njeno mjesto, ja prema ugovoru mogu jedino njega tužiti", kaže Hrustemović.

Nakon kćerkice, zarazilo se i njeno drugo dijete

Dva mjeseca nakon što je kćerka Azre Hrustemović zaražena salmonelom u jednom od sarajevskih vrtića, zaražen je i njen mlađi sin.

"Nakon dva mjeseca i njenih šest negativnih nalaza, salmonelom se zarazio i moj mlađi sin. I to je upravo ono što me je potaknulo na tužbu - iskreno sumnjam u to da su ti nalazi bili negativni, jer on nije mogao nikako drugačije dobiti salmonelu nego preko nje", pojašnjava ova majka i dodaje:

"Sva djeca s negativnim nalazima su se mogla vratiti u vrtiće, a ja sam igrom slučaja svoje dijete ispisala jer sam je upisala u školu. Ipak, zamislite broj djece koja su vraćena u vrtiće sa negativnim nalazima, a i dalje su kliconoše", govori Hrustemović.

Njena djeca su trenutno dobro i doktorica im je kazala kako mogu ići na godišnji.

"Međutim, savjetovala nam je da ponesemo sve lijekove na more jer postoji mogućnost da se u tri naredna mjeseca vrate epizode proljeva, temperature i povraćanja. To je pakao. Ko to nije vidio, ne zna šta je to: temperature od 40 stepeni, po 40 stolica dnevno... Zamislite da vam neko zbog greške i pavlake napravi pakao od života, sljedećih godinu dana moram sve dezinfikovati i svaka dva-tri mjeseca ponavljati nalaze", govori nam ova majka.

"Niko nije kriv"

Podsjećamo, uzrok trovanja najmanje 217 mališana u JU Djeca Sarajeva, a koji su pomoć na KCUS-u zatražili zbog simptoma trovanja hranom, jeste salmonela koja je pronađena u pavlaci, što je potvrđeno u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

No, put pokvarene pavlake i kako je ona došla do djece u JU Djeca Sarajeva, odnosno da li je za sve krivo njeno skladištenje, nisu poznati. Navodno, pavlaku je firmi Gold Mignon dostavila treća firma, a Gold Mignon ju je proslijedio JU Djeca Sarajeva.

Direktorica JU Djeca Sarajeva Mirjana Jovanović-Halilović nedavno je podnijela ostavku na ovu poziciju, napisavši:

"Vjerovala sam da će struka pomoći svima nama da se ovakve stvari nikada ne ponove ili da se posljedice svedu na najmanju moguću mjeru, podižući internu kontrolu i prevenciju na viši nivo. Za nešto više od dva mjeseca ništa se nije desilo", navela je Jovanović-Halilović u svom pismu Upravnom odboru JU Djeca Sarajeva.

Precizirala je da u izvještaju sanitarne inspekcije nisu utvrđeni propusti uposlenika JU Djeca Sarajeva tako da niko unutar ustanove u lancu odgovornosti nije mogao biti sankcioniran. Pored toga, navela je da je dobavljač hrane Gold Mignon kažnjen simbolično, iako svi dokazi upućuju da je izvor zaraze bio u hrani koju oni dostavljaju.