BiH
123

Roditelji djece otrovane salmonelom najavljuju tužbe

Piše: L. Č.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Na Infektivnoj klinici u Sarajevu u posljednjih je nekoliko dana primljeno 155 djece iz vrtića JU Djeca Sarajevo. Kod većine mališana potvrđena je infekcija bakterijom salmonela, a 49 njih je zadržano u bolnici.

Članica Vijeća roditelja JU Djeca Sarajeva, Azra Hrustemović, čije se dijete također nalazi na Infektivnoj klinici zbog infekcije salmonelom u razgovoru za Klix.ba kaže kako se većina roditelja bolesne djece još od utorka nalazi na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

"Prva dva, tri dana uglavnom nismo spavali. Grupa koja je primljena u srijedu je sad već malo bolje, temperatura spada, a ovi koji su pristigli poslije nas su u početnoj, težoj fazi", kazala nam je Hrustemović i dodala kako su svi roditelji djece iz vrtića, a s kojima je ona bila u kontaktu izrazili želju da tuže odgovorne.

"Svi su roditelji složni u tome da neko za ovo treba odgovarati. Ja iz bolnice ne mogu uraditi ništa sve dok ne dođem kući i ne dobijem nove informacije. Mi ovdje smo u sasvim drugom filmu, samo nam je bitno da nam djeca ozdrave, a kad ozdrave, onda ćemo se pozabaviti time", kazala je Hrustemović.

U ranijem razgovoru za Klix.ba, direktorica JU Djeca Sarajeva, Mirjana Halilović-Jovanović je kazala kako joj je prioritet da se istragom tačno utvrdi ko je odgovoran za ovaj propust.

"Neću dati ostavku dok se sve ovo ne okonča. Ispod mene je i cijeli lanac ljudi koji rukovode pojedinim sektorima. Nakon utvrđivanja odgovornih uslijedit će donošenje odluka", kazala je Halilović-Jovanović.

I Azra Hrustemović smatra kako je zadatak pronalaska odgovornog upravo posao direktorice JU Djeca Sarajevo, te kako je na njoj odgovornost da nađe krivca za trovanje preko 150 djece koja pohađaju vrtiće u sklopu JU Djeca Sarajeva.

"Znate li vi koliki je to broj djece koja su bodena svakih pet minuta, a koja nisu mogla da prime infuziju jer svakih pet minuta moraju na WC? Prvu noć je na hitnoj bilo 25 roditelja djece koja su u 20 minuta imala po dvadeset stolica. To ne može razumjeti niko ko se ne nalazi u tom stanju i ko nije ovdje s nama", kazala je Hrustemović i dodala kako će, čim se pronađe krivac, udružiti i tužiti odgovornu osobu.

Podsjećamo, sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i predstavnici Zavoda za javno zdravstvo KS su nakon sumnje na trovanje hranom pregledom utvrdili kako su higijensko-sanitarni uslovi u vrtićima zadovoljavajući, te kako svi uposlenici imaju uredne sanitarne knjižice.

Djeca u sarajevskim vrtićima Mašnica, Skenderija, Lastavica i Leptirić su u ponedjeljak konzumirala obrok pripremljen od tjestenine, pavlake i jaja, a pretpostavlja se kako je upravo neispravnost i kontaminiranost salmonelom jedne od ovih namirnica dovela do trovanja djece.