BiH
220

Nakon trovanja 217 mališana: Roditelji traže odgovornost direktorice JU Djeca Sarajeva

Piše: E. Fazlić
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ogorčeni roditelji djece koji pohađaju vrtiće u okviru JU Djece Sarajeva, a koja su otrovana salmonelom prilikom konzumiranja obroka u ovoj ustanovi, nakon sastanka koji su sinoć održali u prostorijama vrtića Skenderija, odlučni su u kažnjavanju odgovornih i pokretanju tužbe protiv Mirjane Jovanović Halilović, direktorice ove ustanove.

Jučerašnjem sastanku su prisustvovali predstavnici roditelja djece iz vrtića u kojima se desilo trovanje, na čelu sa predsjednikom Vijeća roditelja, odnosno roditelji čija djeca idu u vrtić ”Skenderija”, kao i određenog broja roditelja iz vrtića ”Lastavica” i ”Leptirić”.

Predsjednik Vijeća roditelja štiti interese direktorice

"Na sastanku je većina roditelja došla do zaključka da Nedim Begunić, predsjednik Vijeća roditelja, štiti interese direktorice, a ne oštećene djece i roditelja. Nije tačno da većina roditelja podržava direktoricu kao što je to u medijskim istupima ustvrdio Begunić, ne znamo odakle mu ta pretpostavka, jer uopšte nije kontaktirao roditelje otrovane djece da bi dobio odgovor na takvo pitanje. Mi ga čak nismo ni izabrali", saopćili su roditelji otrovane djece nakon sinoćnjeg sastanka.

Na sastanku je oformljena radna grupa koja trenutno sakuplja potpise roditelja otrovane djece iz svih pogođenih vrtića da bi se pokrenula kolektivna tužba protiv direktorice JU Djeca Sarajeva. Danas će se predstavnici roditelja konsultovati sa advokatskim timom te pozivaju sve roditelje da im se pridruže u kolektivnoj tužbi. Ovo je, kako kaže Danka, upozorenje svima kako se nešto slično nikada ne bi ponovilo.

Također je već pokrenuta i on line peticija kojom se traži trenutna direktoricina ostavka, potpise će sakupljati i grupe na području cijeloga Kantona Sarajevo.

"Mi ćemo sakupljati potpise za smjenu direktorice i njene zamjenice i od roditelja ali i od građana koji su onoga momenta trebali izaći na ulicu i tražiti njenu ostavku, a ne mi roditelji bolesne djece koji smo bili između života i smrti. Odlučni smo u ovome i nema te sile koja će nas pokolebati, ići ćemo do kraja", kazala je za Klix.ba Danka Zovko, predstavnica roditelja otrovane djece.

Za trovanje naše djece se mora odgovarati

Podsjećamo, nakon masovnog trovanja, na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu pregledano je 217 djece, a 55 ih je zadržano na daljnjem liječenju. Trenutno se na KCUS-u na liječenju nalazi još pet mališana. No, prema tvrdnjama nekih roditelja, na KCUS-u je pregledano mnogo više djece sa simptomima trovanja.

"Kao roditelji, smatramo da za masovno trovanje naše djece treba da se odgovara i da se nešto ovako strašno ni u kom slučaju ne smije staviti pod tepih", kaže Zovko te ističe da su ogorčeni roditelji osnovali i Facebook grupu pod nazivom "Otrovana djeca Sarajeva".

Nedim Begunić, predsjednik Vijeća roditelja, kazao je za Klix.ba da je prisustvovao sinoćnjem sastanku očekujući da svi roditelji zajedno dogovore zahtjeve, ali da su ga pojedinci optužili da je na strani JU Djeca Sarajeva, što on negira.

"Ja nisam ni na čijoj strani. I moje dijete ide u vrtić. Ne osporavam tužbu, ovo je pravna država", kazao je Begunić i dodao da se grupa roditelja nakon rasprave podijelila, a da je jedan od njih na njega fizički nasrnuo, te je on napustio skup i potom razgovarao sa 20-ak roditelja na odvojenom sastanku na kojem su donijeli određene zaključke.

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove u Sarajevu je inspekcijskim nadzorom utvrdila da su djeca otrovana salmonelom koja je pronađena u špinatu i u obroku u kojem je bila tjestenina sa pavlakom i jajima. Brisevi uposlenika u centralnoj kuhinji JU Djeca Sarajeva su bili uredni, ali kako Klix.ba saznaje zaražena nisu samo djeca već i neke odgajateljice u vrtićima.

Također, inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da jedan od dobavljača vrtića, tačnije firma Gold Mignon d.o.o, nije imala dozvolu za rad sa prerađevinama životinjskog porijekla.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za Klix.ba su kazali kako inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove nastavljaju sveobuhvatne inspekcijske nadzore svih vrtića JU Djeca Sarajeva, a očekujemo da će postupak kontrola biti okončan krajem ovog mjeseca.

Tužilaštvo KS istražuje da li u masovnom trovanju ima elemenata krivičnog djela

Istragu u ovom slučaju vodi i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu kako bi se utvrdilo da li u masovnom trovanju djece ima elemenata krivičnog djela.

"S obzirom na to da se u slučaj trovanja mališana iz JU “Djeca Sarajeva” uključilo i Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu, to se sva dokumentacija u vezi sa ovim predmetom, a kojom raspolaže Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS, dostavlja tom organu na nadležno postupanje", rečeno nam je Upravi za inspekcijske poslove KS.

S druge strane, zabrana rada Centralne kuhinje JU “Djeca Sarajeva”, kao i vrtića “Lastavica”, ostaje na snazi dok se ne dobiju konačni rezultati laboratorijskih ispitivanja koje provodi Zavod za javno zdravstvo KS.