{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kriva je pavlaka: Ko će odgovarati za trovanje 217 mališana?

11.5.2015. u 20:47
107
229
Kriva je pavlaka: Ko će odgovarati za trovanje 217 mališana?
107
Kriva je pavlaka: Ko će odgovarati za trovanje 217 mališana?
Foto: Ilustracija
Uzrok trovanja 217 mališana u JU Djeca Sarajeva, a koji su pomoć na KCUS-u zatražili zbog simptoma trovanja hranom jeste salmonela koja je pronađena u pavlaci, potvrđeno je u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.
Ove rezultate dobivene mirkobiološkim analizama za Klix.ba je potvrdila i Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS ističući da je salmonela put do djece pronašla kroz ovaj proizvod.

Put pokvarene pavlake do djece"Pavlaka se nalazila u svim jelima u kojima je pronađena salmonela odnosno u obroku sa tjesteninom, u legiranom špinatu ali i prilikom mazanja iste na kriške", kazala je Balta za Klix.ba.

No, put pokvarene pavlake i kako je ona došla do djece u JU Djeca Sarajeva odnosno da li je za sve krivo njeno skladištenje, nije poznato.

Navodno, pavlaku je Gold Mignonu dostavila treća firma a Gold Mignon je istu proslijedio JU Djeca Sarajeva.

Gold Mignon je taj koji je dobio tender i postao dobavljač za JU Djeca Sarajeva. Dakle, za sve je odgovorno rukovodstvo firme kao i rukovodstvo JU Djeca Sarajeva.

Pitanje odgovornosti još uvijek ne pokreću ni ova ustanova ni Vlada KS kao ni Ministarstvo obrazovanja KS. O svemu ovome htjeli smo pitati i direktoricu JU Djece Sarajeva. No, na naše pozive nije odgovarala.

Svakako, šta se tačno dogodilo utvrdit će nadležna inspekcija ali i Tužilaštvo KS koje prikuplja svu dokumentaciju sa ciljem utvrđivanja da li u ovom slučaju ima elemenata krivičnog djela.

Roditelji ogorčeniRoditelji otrovane djece su itekako aktivni te su već pokrenuli peticiju za smjenu direktorice ali i inicijativu za pokretanju tužbe protiv Mirjane Jovanović Halilović. Neki od njihovih predstavnika za Klix.ba istakli su kako neće odustati od kažnjavanja odgovornih za trovanje njihove djece.

S druge strane, sanitarna inspekcija KS stavila je van snage rješenja o privremenom zatvaranju Centralne kuhinje i vrtića "Lastavica" JU "Djeca Sarajeva".

Odluka je došla nakon stručnog mišljenja Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo po kojem su se stekli uslovi za odjavu epidemije zaraznog trovanja hranom na području Kantona Sarajevo.

Zavod za javno zdravstvo KS saopćio je da su nalazi tri uzastopne stolice uposlenika Centralne kuhinje i vrtića "Lastavica" negativni, kao i da su kontrolni brisevi ruku uposlenih, opreme, radnih površina i pribora uredni. Svako dijete koje je imalo stomačne tegobe, također, mora obaviti tri uzastopna pregleda stolice, te nakon potvrde pedijatra da je nalaz uredan, može ponovo krenuti u vrtić.

"S obzirom da se još uvijek vrši prikupljanje i obrada relevantnih podataka Zavoda za javno zdravstvo KS, koji će napraviti zvaničnu informaciju sa analizom i evaluacijiom, u ovom momentu ne možemo govoriti o mjerama koji će Inspektorat poduzeti u vezi sa ovim slučajem", rečeno je iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: