Apel
161

Roditelji djece s poteškoćama pitaju Skupštinu KS: Jesu li naša djeca manja od tačke dnevnog reda

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Grupa zabrinutih roditelja djece s poteškoćama, okupljenih u Savjet roditelja EDUS-a, iščekivali su ovih dana da im se na sjednicama Skupštine i Vlade KS omogući da prezentuju elaborat kojeg su sami, u saradnji sa stručnjacima, napisali kao prijedlog rješenja problema koji se ponavlja već više godina, a odnosi se na podršku njihovoj djeci koja omogućava stalni napredak te uspješnu inkluziju u redovne škole.

Elaborat, kao i zahtjev za prezentaciju, zvanično su proslijeđeni na adrese nadležnih ministarstava te Skupštine i Vlade KS 13. oktobra, nakon čega je a zastupnica Neira Avdibegović-Dizdarević na zasjedanju Skupštine pokrenula inicijativu da se predmet uvrsti u dnevni red narednog zasjedanja koje je održano jučer. Kako se to nije desilo, zastupnica Avdibegović-Dizdarević tražila je odgovor, našta joj je predsjednica Skupštine Ana Babić jednostavno ugasila mikrofon!

Na kraju je zastupnica Segmedina Srna ipak uspjela i sama iznijeti inicijativu o uvrštavanju elaborata koji su roditelji napisali u dnevni red, ali bez odgovora. Kako još nema ni zvaničnih odgovora nadležnih institucija, upitno je da li će se diskusija pokrenuti te da li će roditelji dobiti priliku za prezentaciju elaborata prije nego se završi nacrt budžeta za 2018.

Da podsjetimo, roditelji su se u posljednjih nekoliko mjeseci organizovali kroz kampanju: "Gdje je moja škola?", nakon što su odlučili da ne smiju dopustiti da se, zbog nedovoljne sistemske podrške, uspješna naučna praksa koju sprovodi NVO Edukacija za sve ugasi već početkom 2018. U okviru te kampanje napravili su i elaborat o ustanovi za koju smatraju da bi bila glavni korak u sistemskom unapređenju inkluzije za djecu s poteškoćama: Naučni centar za podršku inkluziji. Ova ustanova bi, pored pokaznog vrtića i škole imala funkciju sistemske diseminacije naučnog znanja i prakse koja bi se obavljala kroz Resursni centar za obuku stručnjaka te Naučno-istraživački centar za unapređenje prakse kroz praćenje naučnih dostignuća.

Roditelji smatraju da bi se na ovaj način stalni problem najzad riješio na duže staze i u korist sve djece u KS, BiH pa čak i regije.

"Zasad je izgledno da nam je obezbjeđen prostor u praznoj školi na Grbavici, a u sklopu Centra Vladimir Nazor. Iako je za ove prostorije iskazana jasna volja svih uključenih strana, te je situacija prilično jasna, datum selidbe nam je još uvijek neizvjestan, kao i budžet za rad ustanove, bilo da se radi o novoj ili već postojećoj ustanovi. Zaista se nadamo da će nam se dati prilika da prezentiramo svoju ideju prije nego se završi sa nacrtom budžeta, jer ne želimo, kao i ranijih godina, doći u situaciju da nam se kaže da se praksa podržava, ali je već kasno da se uvrsti u budžet. Tražimo od nadležnih da hitno reaguju po pitanju ovog gorućeg problema, a mi roditelji nećemo dozvoliti da našu djecu koriste za nastupajuće predizborne kampanje i za njihova prava ćemo se boriti svim legalnim sredstvima", kazala je predsjednica Savjeta roditelja Senada Bajrović.