BiH
15

Rješavanje pitanja pijace Sirano neće biti moguće bez saglasnosti zakupaca prostora

Klix.ba
Kako bi spriječio daljnje širenje netačnih informacija oko rješavanje statusa zakupaca prostora na pijaci Sirano, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić je u poslovnim prostorijama na pijaci, održao sastanak sa zakupcima i vlasnicima trgovina.

Kako je javnost upoznata, Općinsko vijeće Centar je na 24. redovnoj sjednici održanoj 30. oktobra 2014. godine, razmatralo inicijativu o pristupanju izradi izmjena i dopuna Urbanističkog projekta ''Kvadrant Sirano-Lokalitet Sirano'', koju je pokrenula firma ''Exclusive'' d.o.o. Sarajevo o izgradnji poslovno-stambenog kompleksa sa podzemnom javnom garažom na prostoru današnje pijace.

Tim povodom je nadležna Služba za prostorno uređenje i komunalne poslove organizovala javnu tribinu, odnosno raspravu na kojoj su se građani, a prije svega sadašnji korisnici prostora i boračka udruženja kao i stanari okolnih zgrada, izjasnili da su predložene izmjene i dopune urbanističkog projekta neprihvatljive.

"Poštujući vaše zahtjeve i zaključak iskazan na javnoj raspravi, a želeći adekvatno riješiti pitanje uređenja ovog prostora, izvršna i zakonodavna vlast Općine Centar u saradnji sa Zavodom za planiranje razvoja KS, pokrenula je proceduru izrade urbanističkog plana koji će osim pijace Sirano obuhvatiti i prostor oko Pozorišta mladih, zgradu ZOI-ja, hotel Bosnia, Narodno pozorište i parking ispred pozorišta. Općina je zainteresovana da se na ovom prostoru napravi bolja situacija od sadašnje, ali o konačnom rješenju ćemo se svi dogovarati, i stanari i zakupci i vlasnici prostora, te Općina kao vlasnik zemljišta i zavodi za izgradnju i planiranje", rekao je Ajnadžić.

Poručio je i zakupcima da nema mjesta strahu.

"Nemojte da vas iko prepada da ćete biti otjerani. Svako rješenje za koje kažete da nije odgovarajuće i adekvatno, Općina Centar neće podržati. Samo konačni projekat oko kojeg smo se svi usaglasili ide na javnu raspravu na kojoj također učestvuju svi zainteresovani. Nadam se da ćemo svi skupa izabrati bolje urbanističko rješenje koje pruža sigurnost vama kao vlasnicima i zakupcima prostora. Obećavam da vas neće niko izostaviti iz ovog rješenja i vi ćete imati jako važnu ulogu u ovom pitanju. Niko vam ne može nametnuti nikakvo rješenje koje nije u vašem najboljem interesu", poručio je Ajnadžić.

Na ovu temu će naredne sedmice biti održan sastanak predstavnika Općine Centar, firme BOOC i zakupaca na pijaci.

Današnjem sastanku je također prisustvovao i Zijad Škamo, direktor firme BOOC (čiji su osnivači boračka udruženja Općine Centar) koja upravlja navedenim lokalitetom.