Investicije
4

Na Trgu oslobođenja u Sarajevu gradit će se podzemna garaža s 270 parking mjesta

Piše: A. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Općina Stari Grad na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović gradit će podzemne garaže na dvije etaže s 270 parking mjesta, kazao je za Klix.ba predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Vedran Dodik.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća održanoj 28. juna vijećnici su jednoglasno dali saglasnost načelniku Ibrahimu Hadžibajriću za pokretanje postupka realizacije projekta “Izgradnja dvoetažne podzemne garaže - Trg Alije Izetbegovića”.

"Općini Stari Grad se pismom namjere obratila kompanija koja je iskazala spremnost za gradnju garaža na dvije etaže kapaciteta 270 parking mjesta, a koja će se nalaziti isključivo na području općine Stari Grad, nijednim dijelom neće prelaziti na teritoriju općine Centar s kojom graniči. Na posljednjoj sjednici vijeća razmatrano je njihovo pismo namjere i određeni su uslovi prema kojima bi se ovaj projekat mogao realizirati", kazao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Općina će morati raditi izmjenu trenutnog Urbanističkog kompleksa Kvadranta XII koji obuhvata i navedeni lokalitet.

Kompanija sa sjedištem u Sarajevu trebala je graditi podzemne garaže, ali su nakon odobrenja njihovog pisma namjere na Općinskom vijeću i kalkulacije o finansijskim troškovima garaža odustali od gradnje. Predsjedavajući Vijeća Općine Stari Grad Vedran Dodik ističe da ovo neće poremetiti planove Općine te da će podzemna garaža na dvije etaže na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović uskoro biti u funkciji.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Abdulah Skaka rekao nam je da Općina Stari Grad definitivno neće sama ući u projekat gradnje podzemne garaže te da ova investicija predstavlja kapitalni projekat za Grad Sarajevo.

"Prije nekoliko godina smo prema Općini Stari Grad uputili inicijativu o gradnji podzemnih garaža kod Ekonomskog fakulteta, međutim, tada nije bilo prostora za diskusiju o tome. Sada kada postoje investitori i želja za gradnjom svakako da će se i Grad Sarajevo uključiti", kazao je Skaka.

Pored garaža, dijelom bi se trebala raditi i rekonstrukcija trga koji bi trebao biti uređen prema savremenim standardima. Investicija gradnje bi trebala koštati nekoliko miliona KM, a nakon prvih pet godina korištenja sva dobitna sredstva investitor će dijeliti s Općinom u iznosu 50:50 posto u narednih 25 godina.