BiH
12

Općina Centar će finansirati uređenje trga ispred Narodnog pozorišta

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Imajući u vidu da je Narodno pozorište zbog svog kulturnog i historijskog značaja proglašeno nacionalnim spomenikom te da se prostorno nalazi u samom centru grada, Općina Centar Sarajevo iskazala je opredjeljenje za uređenje trga ispred ovog spomenika kulture.

Radove će u cjelosti finansirati Općina, a sredstva su obezbijeđena u budžetu za 2016. godinu. U cilju što skorijeg početka radova, poduzete su aktivnosti na pribavljanju projektne dokumentacije, odnosno idejnog rješenja za uređenje prostora trga. Projektna kuća koja je angažirana već radi na projektu zajedno s predstavnicima Općine, Zavoda za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Planirano je popločavanje trga i trotoara uz ulice Branilaca Sarajeva, Obala Kulina bana i Kulovića, postavljanje novih rasvjetnih tijela, urbanog parkovskog mobilijara te hortikulturno uređenje.

Pomoćnica općinskog načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Alma Sadović kazala je da je krajnji cilj ovog projekta stvoriti ugodan, urbani prostor primjeren užoj centralnoj gradskoj jezgri.

"U konsultaciji s nadležnim institucijama zaštite kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa, izvršit ćemo odabir optimalnog rješenja, kako bi ovaj za nas, ali i sve naše sugrađane, izuzetno značajan prostor dobio kvalitetniji izgled. Nadležnim institucijama ćemo u toku ovog mjeseca ponuditi naše prijedloge koje ćemo pokušati usaglasiti sa urbanističkim projektom za ovo područje i nadam se da ćemo u što kraćem vremenskom periodu doći do konačnog rješenja", istaknula je Sadović.

Početak radova očekuje se uskoro, ali tačan datum još nije poznat s obzirom da je uslovljen dinamikom izrade i usvajanja projektne dokumentacije, pribavljanjem neophodnih saglasnosti te odabirom izvođača radova.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević prilikom nedavne posjete Narodnom pozorištu upoznao je direktoricu Marijelu Hašimbegović s planiranim aktivnostima na uređenju trga te naglasio da je nedopustivo da trg ispred jednog značajnog spomenika kulture izgleda kao sada i da će Općina Centar uložitim maksimalne napore kako bi radovi bili okončani u ovoj godini.

Direktorica Hašimbegović je kazala da projekat uređenja trga ispred Narodnog pozorišta ima historijski značaj za sve građane.

"Hvala Općini Centar i načelniku Bećireviću uime svih građana Sarajeva. Napokon će Narodno pozorište dobiti uređen trg, jer ovo što danas vidimo zaista je sramotno", dodala je Hašimbegović.