{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rijaset Islamske zajednice u BiH ustanovio plan i program ramazanskih aktivnosti

F
12.6.2015. u 13:57
34
26
Rijaset Islamske zajednice u BiH ustanovio plan i program ramazanskih aktivnosti
34
Rijaset Islamske zajednice u BiH ustanovio plan i program ramazanskih aktivnosti
Rijaset IZ BiH
Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (RIZBiH) danas je u Sarajevu usvojio plan i program aktivnosti tokom nastupajućeg mjeseca ramazana.
Sve pripreme za ramazan su blagovremeno izvršene i preporuke i upustva na vrijeme upućene muftijstvima i medžlisima kako bi mogli po tim preporukama raditi.

Profesori i muderisi medresa i fakulteta bit će više na terenu, držati vazove i biti na usluzi vjernicima.

Očekuje se da će i ovog ramazana mediji predstaviti ovaj mubarek mjesec kao mjesec duhovnog napajanja i uzdizanja vjernika.

Određeni su i vaizi koji će tokom ramazana posjetiti mešihate I dijasporu, gdje će držati vazove i obavljati druge potrebne ramazanske aktivnosti.

Rijaset IZBiH odlučio je da se u prvih deset dana ramazana, u organizaciji Ureda za društvenu brigu, podijeli oko hiljadu paketa za ugrožene porodice te da se organizira sergija za prikupljanje pomoći ugroženim muslimanima Burme.

Prihvaćen je i operativni plan provođenja akcije kurbana i kurbanskih kožica. Radi se o značajnom projektu koji sadrži socijalnu,ekonomsku i razvojnu komponentu.

Rijaset IZBiH je razmatrao Nacrt Pravilnika o reisu-l-ulemi, kojim se regulišu prava i obaveze aktuelnog i bivšeg reisa. Tekst ovog dokumenta, nakon dorade i prijedloga iz današnje rasprave, bit će u formi prijedloga usvojen na narednoj sjednici Rijaseta, a potom upućen Saboru Islamske zajednice na raspravu i usvajanje.

Rijaset je dao saglasnost za imenovanje Upravnog odbora obdaništa u Novom Travniku i za osnivanje obdaništa u Bugojnu.

Sjednici Rijaseta kojom je predsjedavao reis Husein ef. Kavazović prisustvovali su njegov zamjenik Husein ef. Smajić, direktor Uprave za vjerske poslove Nusret ef. Abdibegović, direktor Uprave za obrazovanje i nauku Enes ef. Karić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Razim ef. Čolić, direktor Uprave za administrativne i pravne poslove Ismail ef. Smajlović i direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Zejnil ef. Rebihić.

Prisustvovali su i šef Kancelarije reisu-l-uleme Rifat Fetić, sekretar Rijaseta Mensur ef. Karadža, rukovodioci ureda, za hadž i umru Nezim ef. Halilović, za društvenu brigu Hamed ef. Efendić, kao i direktor Vakufske direkcije hafiz. Senaid ef. Zajimović i direktor El-Kalema Mesud ef.Smajić, javlja agencija MINA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: