{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Saudijska Arabija ove godine za BiH odobrila 1.386 hadžija

F
FENA
14.5.2015. u 14:33
0
25
Saudijska Arabija ove godine za BiH odobrila 1.386 hadžija
0
Saudijska Arabija ove godine za BiH odobrila 1.386 hadžija
Pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića u Sarajevu je danas na sjednici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini prihvaćena informacija o pripremama i organizaciji hadža 2015.godine, a prema odobrenoj kvoti od Saudijske Arabije, iz BiH će na hadž putovati 1.386 hadžija.
Rukovodilac Ureda za hadž Nezim ef. Halilović, je članovima Rijaseta kazao da pripreme ovogodišnje organizacije hadža teku predviđenom dinamikom.

Rijaset je usvojio i Upustvo za ramazan 1436./2015. godine kojim se ukazuje na ramazanske obaveze na nivou džemata, medžlisa, muftiluka i medresa.

Na osnovu ovog Uputstva bit će sačinjeni konkretni planovi aktivnosti na nivou Rijaseta koje će sačiniti uprave za vjerska pitanja, obrazovanje i nauku i vanjske poslove i dijasporu.

Reis Kavazović je naglasio da u mjesecu ramazanu trebaju biti svi posebno aktivni kako bi ovaj mubarek mjesec bio ispunjen potpunim ramazanskim sadržajima.

Usvojen je i plan upisa studenata na fakultetima Islamske zajednice u BiH u 2015/2016. akademskoj godini, prema kojem bi Fakultet islamskih nauka u Sarajevu upisao 110 studenata na prvi ciklus studija i isto toliko na drugi ciklus.

Također, Islamski pedagoški fakultet u Zenici planira upisati 180 studenata na prvi ciklus i na drugi 90 studenata.

Na Islamski pedagoški faklutet u Bihaću planirano je da se upiše ukupno 85, a na Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru 140 studenata.

Na sjednici je razmatran i Ugovor o položaju i djelovanju Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu u sastavu Univerziteta u Sarajevu, te su usvojene izmjene člana 2. i 15. ovog Ugovora, a tiču se osnivačkih i upravljačkih prava i načina sufinansiranja, javila je MINA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: