{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rezultata popisa nema ni najesen: Spor zbog metodologije i dalje blokira obradu podataka

30.6.2015. u 17:35
15
220
Rezultata popisa nema ni najesen: Spor zbog metodologije i dalje blokira obradu podataka
15
Rezultata popisa nema ni najesen: Spor zbog metodologije i dalje blokira obradu podataka
Foto: Arhiv/Klix.ba
Skoro dvije godine nakon provedenog popisa stanovništva u BiH, još uvijek nije postignut dogovor o obradi podataka što onemogućava objavljivanje konačnih rezultata popisa.
Agencija za statistiku BiH danas je obavijestila Vijeće ministara BiH o svim preduzetim aktivnostima Agencije za statistiku BiH, na osnovu preporuka Međunarodne monitoring misije (IMO) od 16. 6. 2015. godine, sa ciljem da se nastavi proces obrade podataka i počne objava rezultata popisa u 2015. godini kako je predložio IMO tim.

Popisni biro Agencije za statistiku BiH je na sjednici održanoj 18. 6. 2015. godine pažljivo razmotrio i prihvatio sve preporuke IMO misije te ih uvrstio u Jedinstveni program obrade podataka popisa.

Entitetski zavodi za statistiku, Federalni zavod za statistiku FBiH i Republički zavod za statistiku RS ni nakon jasnih preporuka Međunarodne monitoring misije, nisu prihvatili Jedinstveni program koji je predložila Agencija za statistiku BiH.

Kako Klix.ba saznaje, preporuke IMO tima bile su da se rezidenti izvode na osnovu prvih sedam pitanja. Zahtjevi iz RS-a su bili da se rezidenti, pored prvih sedam, izvode i na osnovu pitanja o mjestu školovanja i rada, što bi dovelo do smanjenja ukupnog broja stanovništva.

Fadil Fatić, v. d. direktora Agencije za statistiku BiH, kaže za Klix.ba kako su sve preporuke IMO tima odbijene od strane Republičkog zavoda za statistiku u RS-a.

“Federalni zavod za statistiku nije odbio konačni prijedlog već su rekli da će se izjasniti nakon dostavljenih prijedloga i zaključaka od strane Vijeća ministara BiH jer je IMO tim uputio pismo direktno predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću”, kaže Fatić.

On naglašava da je važno shvatiti da IMO tim više neće davati bilo kakve preporuke i da je sada konačna odluka na institucijama BiH.

“Iz RS-a insistiraju da se uključi i pitanje 40 vezano za izvođenje ukupnog broja rezidenata”, kaže Fatić.

Ako Vijeće ministara reagira brzo, Fatić smatra da bi rezultati popisa mogli biti objavljeni u oktobru ili barem u zadnjem kvartalu ove godine.

Predsjednik Upravnog odbora Međunarodne monitoring misije i direktor Direktorata za međunarodnu saradnju EUROSTAT-a Pieter Everaers uputio je 26. 6. 2015. godine statističkim institucijama u BiH i predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću dopis u kojem izražava razočarenje reakcijama entitetskih zavoda na preporuke Međunarodne monitoring misije (IMO) vezane za rješavanje otvorenih pitanja na obradi rezultata popisa: primjene seta pravila za izvođenje stalnog/rezidentnog stanovništva i uključivanja/isključivanja određenog broja popisnica iz daljnjeg procesa obrade podataka popisa.

Agencija za statistiku BiH je, u skladu sa Zakonom o popisu, predložila Jedinstveni program obrade popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. i dostavila ga entitetskim zavodima za statistiku. Prvobitno predloženi Jedinstveni program je podržao Federalni zavod za statistiku FBiH, dok je Republički zavod za statistiku RS bio protiv.

Jedinstveni program, sa komentarima entitetskih zavoda, Agencija je proslijedila predstavnicima Međunarodne monitoring misije (IMO) koji vrše nadzor provođenja popisa u BiH i Vijeću ministara BiH. Nakon analize jedinstvenog programa predsjedavajući IMO misije Pieter Everears je 16. 6. 2015. godine poslao pismo sa preporukama za rješavanje otvorenih pitanja, koje je Agencija za statistiku BiH u potpunosti prihvatila i integrisala u Jedinstveni program, te ga ponovo dostavila entitetskim zavodima za statistiku i IMO misiji.

Predstavnici IMO misije su potvrdili da je Jedinstveni program u potpunosti usaglašen sa svim IMO preporukama i da će Eurostat i IMO tim prihvatiti rezultate popisa na osnovu ovako definisanog Jedinstvenog programa na osnovu kojeg se može utvrditi kategorija stalnog stanovništva za BiH i sve niže administrativne jedinice.

Federalni zavod za statistiku FBiH i Republički zavod za statistiku RS dostavili su IMO misiji svoje komentare i neslaganje na ovu, posljednju verziju Jedinstvenog programa u koju su unesene preporuke IMO misije.

U odgovoru na navedena pisma Pieter Everears je 26. 6. 2015. izrazio veliko razočarenje sadržajem navedenih dopisa entitetskih zavoda. Naveo je još i to da je namjera IMO tima bila da u pismenoj formi dostavi tehničke preporuke za rješavanje otvorenih pitanja te da su sve preporuke zasnovane na međunarodnim i evropskim standardima. Ova rješenja su morala biti donesena, u cilju objave podataka popisa održanog u jesen 2013. godine, od statističkih institucija u BiH, ali pošto nisu, onda je IMO tim predložio rješenja u skladu sa međunarodnim standardima i preporukama.

U vezi sa svim navedenim, a posebno sa jasnim stavovima IMO tima, Popisni biro Agencije za statistiku BiH smatra da predloženi Jedinstveni program i IMO preporuke predstavljaju jedino moguće rješenje za završetak obrade rezultata popisa u BiH. Ovako predložen Jedinstveni program u potpunosti je usklađen sa Zakonom o popisu, metodologijom popisa i međunarodnim preporukama i standardima.

S tim u vezi Agencija je predložila Vijeću ministara BiH da podrži nastavak aktivnosti na obradi rezultata popisa u skladu sa Jedinstvenim programom i IMO preporukama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: