Po Zakonu i Statutu
356

Rektor UNSA odbio zahtjev za smjenu dekanese Medicinskog fakulteta: Nisam nadležan!

Piše: M. N.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj uputio je akt dekanesi Medicinskog fakulteta u Sarajevu Almiri Hadžović-Džuvo u kojem ju je obavijestio da nije nadležan za donošenje odluke o njenom prijevremenom razrješenju i suspenziji.

"Postupio sam u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, Statutom UNSA i Zakonom u upravnom postupku. Razlog zbog kojeg se nisam ranije očitovao je taj što je bio vikend i što sam imao prioritetnijih stvari, kao što je Zakon o visokom obrazovanju. Akt je uručen rano jutros i u njemu sam iznio svoj stav kao rektor na inicijativu koja mi proslijeđena prošle sedmice", kazao je Škrijelj za Klix.ba.

U aktu se navodi kako je članom 114., stav 5 Zakona o visokom obrazovanju propisano da se nosioci funkcija u tijelima visokoškolskih ustanova mogu suspendirati u slučaju kada je protiv osoba iz stava (1) ovog člana potvrđena optužnica za krivična djela za koja se odredbama važećeg Krivičnog zakona FBiH može izreći kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci i više, jer je tada visokoškolska ustanova obavezna donijeti odluku o suspenziji tih osoba iz nastavno-naučnog procesa do okončanja krivičnog postupka.

Također, naveo je i kako nije našao osnovane činjenice za primjenu člana 120 (8) Zakona o visokom obrazovanju koji propisuje da je rektor ovlašten suspendirati rukovodioca organizacione jedinice ukoliko ne izvršava zakonito i savjesno svoje obaveze utvrđene zakonom, statutom ili drugim općim aktima visokoškolske ustanove.

Zahtjev za smjenu dekanese Hadžović-Džuvo uputilo je 16 članova Koordinacionog odbora KCUS-a.

Dekanesa je u razgovoru za Klix.ba ranije kazala da je pozadina peticije kojom se traži njeno razrješenje želja direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović da ovlada zdravstvom u Kantonu Sarajevo te da trpi pritisak već 10 mjeseci.

Upravni odbor UNSA oglasio se jučer saopćenjem u kojem su naglasili da nisu nadležni za razrješenje dekana fakulteta.