BiH
5

Rekonstrukcija Doma zdravlja Kumrovec počinje u ovoj godini

Klix.ba
Protokol o saradnji Vlade KS i Općine Novi Grad na realizaciji projekta rekonstrukcije Doma zdravlja "Kumrovec" na Otoci potpisali su danas premijer Kantona Suad Zeljković i načelnik Semir Efendić.

Riječ je kapitalnom projektu ministarstva zdravstva KS čija će realizacija, prema riječima resornog ministra Eldana Lokmića, početi u ovoj godini po okončanju procedure za izbor najpovoljnijeg izvođača radova.

Kako je istakao ministar, planirano je zatvaranje oko 40 posto neiskorištenog prostora u postojeće gabarite objekta. To će podrazumijevati ukidanje dva vanjska stepeništa ulaza za pasarelu, kao i stubova dijela pasarele i stepeništa, te zatvaranje pasarele i jednokrakog vanjskog stepeništa. Također je planirano racionalnije iskorištavanje prostora za čekaonice. Formiraće se jedinstven ulaz u objekat, a dva postojeća stepeništa unutar većeg dijela objekta služit će samo kao nužni ulaz. Planirana je izrada novih podnih i zidnih obloga, zamjena unutrašnje stolarije. Osim toga, planirana je sanacija krova, dogradnja trećeg sprata iznad pasarele, radi proširivanja stomatološke službe.

"S obzirom da je u ovom objektu prisutna najveća disperzija zdravstvenih usluga, planiramo napraviti i kompletnu organizacionu rekonstrukciju po principu javno-privatnog partnerstva. Tako ćemo osim usluga primarne zdravstvene zaštite ovdje obezbijediti i nove usluge iz domena dijagnostike, osigurati prostore za rad apoteka i drugih zdravstvenih djelatnosti", naglasio je ministar Lokmić i dodao da bi kompletni radovi trebali biti okončani sredinom naredne godine.

Po riječima premijera Zeljkovića, za radove je u ovoj godini iz budžeta budžeta Kantona i općine osigurano četiri miliona KM. Projekt implementiraju Ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, Općina Novi Grad i Dom zdravlja.

"Bit će to objekt uređen po najvišim standardima i opremljen najsavremenijom medicinskom opremom. Siguran sam da ćemo njegovim uređenjem učiniti dostupnijim usluge zdravstvene zaštite i poboljšati kvalitet života za oko 120. 000 građana ove općine", naglasio je premijer.

Načelnik Efendić je najavio i uređenje pristupnog puta objektu Doma zdravlja, zbog čega Općina Novi Grad i Gradska uprava sprovode aktivnosti na korekciji regulacionog plana.